Na ispomoć u Petrinju je upućeno ukupno 339 vatrogasaca s 89 vozila te 11 potražnih pasa, iz ukupno 11 vatrogasnih zajednica županija diljem RH

HEROJI: Vatrogasci uz pomoć potražnih pasa iz ruševina spasili i izvukli preko 30 ljudi

Objavljeno: 02.01.2021. AB

Vatrogasci iz gotovo cijele Hrvatske, zajedno sa svim raspoloživim snagama Vatrogasne zajednice Sisačko – moslavačke županije nastavljaju s uklanjanjem posljedica potresa koji su poharali područje Petrinje, Glina, Siska i okolnih naselja.

Lokalni vatrogasci su odmah bili angažirani nakon prvog potresa. Izravna spašavanja građana kreću nakon velikog potresa koji je pogodio ovo područje 29. prosinca. Po zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića na ispomoć u Petrinju je upućeno ukupno 339 vatrogasaca sa 47 vatrogasnih i 42 transportnih vozila te 11 potražnih pasa iz ukupno 11 vatrogasnih zajednica županija diljem Hrvatske.

Prema Gradu Sisku je i upućeno ukupno 104 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih i 13 transportnih  vozila ukupno 5 vatrogasnih zajednica županija diljem Republike Hrvatske.

Također je angažirana i Državna vatrogasna intervencijska postrojba Hrvatske vatrogasne zajednice (Odjeli Šibenik, Zadar, Split, Dubrovnik) s ukupno 32 vatrogasca i 4 vatrogasna vozila te 5 transportnih vozila.

Prijave stalno pristižu

Tijekom 30. prosinca 2020. upućene su dodatne vatrogasne snage te zamjena već aktiviranim vatrogascima iz 8 županijskih vatrogasnih zajednica s ukupno 43 vatrogasca, 19 vatrogasnih vozila i 2 transportna vozila. Od 28. prosinca do petka vatrogasci su na najteže stradalom području zaprimili 5000 poziva, a odrađeno je preko 2500 intervencija.

U intervencijama spašavanja ljudi iz ruševina gdje su vatrogasci koristili potražne pse,  spašeno je i izvučeno preko 30 ljudi. Intervencije su uključivali pretraživanje prostora, uklanjanje opasnih dijelova građevina, uklanjanje dimnjaka, prekrivanje krovova, čišćenje kolnika, označavanje opasnih mjesta, prijevoz i dostava potrepština, vode i ostalo nužno potrebnog.

– U intervencijama je na cjelokupnom području svakodnevno sudjelovalo preko 800 vatrogasaca, 220 vatrogasnih vozila i 11 potražnih pasa. Moramo istaknuti da je veliki broj intervencija zabilježen i u susjednim županijama, a pogotovo na području Grada Zagreba – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te se posebno zahvalio vatrogascima koji su uključeni u prikupljanje i dostavu pomoći te u pomoć stanovništvu kroz neoperativne vatrogasne aktivnosti.

Dojave o oštećenim objektima pristižu stalno. Vatrogasni stožeri raspoređuju raspoložive snage prema prioritetima i prema raspoloživim snagama na terenu, a u suradnji s drugim službama.

Mole za strpljenje

Javlja se problem jer građani zovu vatrogasce za intervencije koje nisu primarno vatrogasne prirode. Vatrogasne linije, primarno 193, su zakrčene, pa postoji opasnost da informacije o pravoj ugrozi ne stignu na vrijeme do vatrogasaca.

– Molimo građane za strpljenje, jer poziva imamo jako puno. Uklanjanje opasnih dijelova objekata traje, a moramo poduzeti sve mjere kako ne bismo ugrozili građane niti vatrogasce na terenu. Svi zaprimljeni pozivi građana bit će riješeni – rekao je zapovjednik Stožera za upravljanje vatrogasnim operacijama na područjima grada Petrinje i okolice Dario Gauš, iz JVP Grada Rijeke.

Da posao nije ni malo lagan, te da su vatrogasci u stalnoj opasnosti, svjedoči podatak da su tri vatrogasca bila lakše ozlijeđena. Također je zabilježen slučaj da su vatrogasci u jednom objektu pronašli eksplozivna sredstva, o čemu su obavijestili i pripadnike Policije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba