Glavna sestra Odjela infektologije, liječnik Zavoda za hitnu medicinu i bračni par Sinković iz doma za starije i nemoćne prve su cijepljene osobe u Međimurju protiv COVID-a 19

“Ovo cjepivo je svjetlo na kraju tunela. Sigurno je, potrebno i dobro došlo. Vjerujem kako ćemo njime zaustaviti širenje virusa u cijelom svijetu“

Objavljeno: 28.12.2020. zagorjeinternational

Dugoočekivano cjepivo protiv COVID-a 19 stiglo je i u Međimurje. Od 9750 doza Pfizerovog cjepiva, koliko je stiglo u Hrvatsku, prvih 445 doza stiglo je u nedjelju nešto prije podneva u Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, gdje se čuva u posebnom prostoru na primjerenoj temperaturi te će se unutar nekoliko dana distribuirati i provesti cijepljenje. 

Prva pošiljka cjepiva namijenjena je za cijepljenje najosjetljivijih osoba, pa je 410 doza namijenjeno za cijepljenje korisnika domova za starije i nemoćne osobe, a 35 doza za zdravstvene djelatnike iz  Županijske bolnice Čakovec i Zavoda za hitnu medicinu.

Simbolično, od zdravstvenih djelatnika, među prvim osobama koje su se cijepile, bila je medicinska sestra Barbara Kolac, glavna sestra na Odjelu infektologije Županijske bolnice Čakovec.

– U mojih dosadašnjih preko 40 godina staža kao zdravstvenog djelatnika, koronavirus je vrlo nepredvidljiv, stoga poručujem svima da se cijepe radi sebe, ali i zato da ne zarazimo druge. Cijela ova godina bila je teška, no ovo cjepivo je svjetlo na kraju tunela. Kao dugogodišnji zdravstveni djelatnik, želim istaknuti kako je cjepivo sigurno, potrebno i dobro došlo. Vjerujem kako ćemo njime zaustaviti širenje virusa u cijelom svijetu – kazala je Kolac.

Iz Zavoda za hitnu medicinu prvi liječnik koji se cijepio je Mario Horvat, koji je kazao kako dosad nije prebolio COVID te je nezaštićen što se tiče protutijela.

– Budući da sam na poslu u svakodnevnom doticaju s potvrđenim COVID pacijentima, jedino što mi jamči da neću oboljeti od COVID-a 19, je cjepivo. Njime ću steći specifična neutralizirajuća protutijela protiv Sars-Cov-2 virusa i neću razviti kliničku sliku bolesti. Procijepi li se dovoljno stanovništva, virus neće imati novog domaćina – istaknuo je Horvat.

Prvi cijepljeni štićenici u međimurskim domovima za starije i nemoćne osobe su bračni par Sinković, Stjepan i Vasilija.

– Cijepili smo se da ne zarazimo ljude oko sebe, cijepili smo se zbog naše obitelji, kako bismo zajedno mogli provoditi ugodne trenutke. Nismo se bojali jer vjerujemo liječnicima, znanstvenicima i medicinskoj struci – rekli su korisnici doma.

Cijepljenje provode djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, a mogu ga provoditi i obiteljski liječnici. Cijepljenje prvih osoba obavile su dr. Višnja Smilović, dr. Lidija Vrbanec Megla, dr. Suzana Tarandek Strnad, dr. Renata Kutnjak Kiš, dr. Jelena Krešić i medicinska sestra Lucija Novak. 

– S obzirom na to da je ovo najvažniji dio provedbe mjera u zaustavljanju epidemije COVID-a 19, cijepljenje će se odvijati u suradnji timova Epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, liječnika i sestara u domovima za starije i nemoćne osobe te COVID mobilnog tima Doma zdravlja Čakovec. Iduća pošiljka cjepiva stiže u narednim danima, te se cijepljenje nastavlja prema rasporedu i planu Zavoda za javno zdravstvo – istaknula je Marina Payerl Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. – Gotovo cijela godina bila je vrlo teška i neizvjesna. U studenome smo se suočili s vrlo izazovnom epidemiološkom situacijom, zbog čega je bilo važno očuvati zdravstveni sustav. Svakodnevne reakcije u praćenju epidemiološkog stanja, nabava medicinske opreme, prilagođavanje zdravstvenog sustava, uspostava novih prostora za liječenje, prodor virusa u zdravstvene i socijalne ustanove, nabava zaštitne opreme, stavila je pred nas velike izazove, no uspješno smo se nosili sa svime i izdržali. Uvjereni smo kako će početak cijepljenja u Hrvatskoj, omogućiti i postepeni povratak koliko toliko normalnom načinu života – poručuju iz Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba