Nove mjere od idućeg tjedna

POSEBNA PRAVILA ZA CRKVE NA BADNJAK I BOŽIĆ: Na svakih sedam kvadrata moći će biti jedan vjernik

Objavljeno: 18.12.2020. zagorjeinternational

Nacionalni stožer civilne zaštite priprema dvije nove odluke. Prva se odnosi isključivo na ograničavanje kretanja. Za razliku od prvog vala pandemije, ovaj će put uvjeti za dobivanje propusnica biti bitno restriktivniji i neće biti jednostavno dobiti dozvolu bez konkretnog i hitnog razloga.

Druga odluka vezana je za produljenje mjera koje istječu u ponedjeljak 21. prosinca. One će biti produljene uz neke korekcije. Tako će se dozvoliti okupljanje članova najviše dvaju kućanstva. Nejasno je o kojem broju je riječ, jer je do sada bilo dozvoljeno okupljanje do deset članova. Postavlja se pitanje  što ako dvije obitelji iz dva kućanstva imaju više od deset članova.

Što se crkvi tiče, one su spadale u kategoriju koja je dozvoljavala maksimalno 25 osoba. Tako će se isključivo za Badnjak i Božić dozvoliti da se crkve popune tako da na svakih sedam četvornih metara prostora bude dozvoljen po jedan vjernik. Ovom promjenom će na misi u zagrebačkoj katedrali moći biti 213 vjernika, s obzirom na to da ona ima 1617 četvornih metara. U katedralu inače stane 5000 ljudi.

Također, u novim mjerama vrhunski sportaši će moći trenirati bez iznimke. Rekreativni sport i dalje će biti zatvoren. Moguće je i da će mjere nakon 10. siječnja biti produljene do 17. siječnja 2021., kako bi se u tom periodu vidjelo kako su na epidemiju djelovali blagdani. Također, Vladin Znanstveni savjet sastat će se prije Nove godine da vidi učinkovitost mjera, neslužbeno saznaje Jutarnji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba