STOŽER CIVILNE ZAŠTITE PREDSTAVIO NOVE MJERE

“Ovo nije uvođenje propusnica, ovo je zabrana kretanja. Propusnice se izdaju samo u iznimnim slučajevima, kad je to neophodno”

Objavljeno: 18.12.2020. zagorjeinternational

Nacionalni stožer civilne zaštite je u petak na konferenciji za novinare predstavio nove epidemiološke mjere.

– U odnosu na prošli tjedan u ovom imamo 14.349 novooboljelih, 20,44% manje novooboljelih. Što se tiče incidencije, sedmodnevna incidencija na sto tisuća stanovnika u RH je 591,1. Najvišu ima Međimurska županija, pa Zagrebačka, a najnižu ima Dubrovačko-neretvanska i istarska. U okviru 14-dnevne stope incidencije Hrvatska je na 25. mjestu, a višu imaju Luksemburg i Litva – rekao je Krunoslav Capak.

Nakon njega riječ je uzeo ministar Vili Beroš.

– U okviru dosadašnjih spoznaja oni koji su preboljeli zbog imuniteta se u narednim periodu vjerojatno neće razboljeti. No, zbog prisutnosti virusa mogu ga prenijeti i mogu zaraziti druge osobe. To je jako važno jer i oni koji su preboljeli mogu prenijeti bolest drugima.

Virus nas je osudio na zajedništvo i u kontekstu mjera moramo misliti jedni na druge. Nošenje masaka je od osnovne važnosti, kao i cjepivo. Da bismo postigli kolektivni imunitet, moramo o tome razgovarati jer cjepivom ne štitimo samo sebe nego i druge.”

Potom je Davor Božinović rekao:

– Naša epidemiološka situacija je takva da popuštanja u ovim zemljama ne može i neće biti. Cijepljenje je dobra vijest, ali će se to vjerojatno protegnuti kroz cijelu godinu. Ako budemo učinkoviti, moći ćemo odahnuti na polovini godini. Šaljemo poruku kako treba primiriti stanovništvo, obeshrabriti posjete i druženje. Radi se o kombinaciji odluka Stožera i drugih aktivnosti vlade. Prvo, tu je početak školskih praznika čime se omogućava da učenici idu na raspust do 18.1., smanjit će se kretanje i broj osoba u javnom prijevozu – kazao je Božinović.

Dodao je da će se u srijedu u Vladi razgovarati s HGK i HOK i da je inicijativa da radnici koriste stare godišnje odmore tijekom božićnih i novogodišnjih odluka.

Donose se dvije odluke, jedno je produljenje mjera uz neke izmjene. Na Banjak i Božić će se mise održavati prema posebnim uputama HZJZ-a, s jednim vjernikom na 7 kvadrata crkve umjesto 25 osoba bez obzira na veličinu crkve. Pravilo od jedne osobe na 7 kvadrata se uvodi i za kina, kazališta i druga mjesta koja spadaju u domenu kulture. Zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište. Ne odnosi se na nužne djelatnosti i opskrbu, dnevne migracije, zaštitarske službe, dostavu lijekova, novinare, pacijente koji zahtijevaju medicinsku svrha, putovanje s posla i na posao ako je to neophodno i ne može se obavljati od kuće, nužne osobe koje sprječavaju širenje covida-19 i diplomatsko osoblje.  Treba posjedovati ili valjanu iskaznicu kojom se dokazuje nešto od gorenavedenog ili važeću propusnicu.  Stožer donose županijski stožeri prema prebivalištu osobe, a za iznimne slučajeve odlučuje Ravnateljstvo civilne zaštite.  Zabrana kretanja ne odnosi se na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. Zabrana traje do 8. siječnja 2020. godine. Dosadašnje mjere se produljuju 21. prosinca, a zabrana napuštanja županije nastupa na snagu 23. prosinca.

– Ovo nije uvođenje propusnica, ovo je zabrana kretanja. Propusnice se izdaju samo u iznimnim slučajevima, kad je to neophodno. Poruka je da se svi suzdrže putovanja, posjeta i kontakata za blagdane kako bi se moglo poželjeti dobre želje za neke sljedeće blagdane. Intencija je da se ne produžuje ograničenje kretanja nakon 8. siječnja. Bitno bi se trebala, u razgovorima s HGK-om i HOK-om, da se smanji radna aktivnost. Ionako u ovo doba godine nije jako visoka, ali postoje iznimke, zato i postoji mogućnost propusnica za iznimne slučajeve. Radi se o dva tjedna za koje apeliramo na sve da se suzdrže i putovanja i okupljanja i druženja – rekao je Božinović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba