LIJEPE VIJESTI IZ SVETOG KRIŽA ZAČRETJA: Potpisan Sporazum o zajedničkom interesu za izgradnju sportske dvorane uz OŠ

NAČELNIK KOS: Ovo je veliki iskorak. Želimo novu sportsku dvoranu koja će omogućiti još kvalitetniji razvoj sporta na području općine

Objavljeno: 17.12.2020. Jelena Jazbec

U Osnovnoj školi Sveti Križ Začretje potpisan je Sporazum o zajedničkom interesu za izgradnju sportske dvorane uz tamošnju osnovnu školu, a potpisali su ga načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos, ravnatelj škole Božidar Kučko i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. Gradnja nove sportske dvorane planirana je na mjestu postojeće sportske dvorane.

– 13. travnja 2018. župan Željko Kolar i načelnik Marko Kos su prilikom proslave 180. obljetnice školstva, obećali novu sportsku dvoranu. Ja sam tog dana rekao “Vjerujem“. I danas kažem: “Vjerujem“, ali s dodatkom “Radujem se“, a kad zakopamo prvu lopatu, reći ću “Siguran sam i sretan sam“. Postojeća sportska dvorana, koja, kao i škola, funkcionira od 1974. godine, neću reći da je nužno zlo, ali je mala, dimenzija malo većih od odbojkaškog igrališta. A i mjestu i školi potrebna je prava, velika sportska dvorana. Nadam se da će u dogledno vrijeme projekt biti realiziran – rekao je ravnatelj Kučko.

Na njegove se riječi nadovezao načelnik Kos, istaknuvši kako se raduje onom danu kada će otvoriti novi objekt, kada će se ondje početi okupljati mladi i razvijati sport.

Zajednica sporta

– Današnji je čin veliki iskorak za nas. U općinskom proračunu su pripremljena sredstva za projektnu dokumentaciju te očekujemo natječaj na koji bismo mogli prijaviti naš veliki projekt. Općina Sveti Križ Začretje, zajedno s našim susjednim jedinicama lokalne samouprave, u sklopu Turističke zajednice područja “Srce Zagorja“, dobila je titulu Europske zajednice sporta, što nas potiče na razvoj sportskih aktivnosti, razvoj i rad s mladima. Moram priznati da je u prošlosti naša općina bila orijentirana na gospodarstvo, razvoj radnih mjesta, a u bližoj prošlosti i u daljoj budućnosti više se orijentiramo na našu djecu i mlade te na sport. Tijekom ove godine razvili smo nekoliko infrastrukturnih projekata i dječjih igrališta. Najveći projekt je Dječji park “Brezova“, koji se završava ovih dana, a potpomognut je sredstvima Europske unije, dok smo u proračunu za 2021. pripremili novac za Sportski park Jedinstvo, ovdje u samom središtu naše općine. Odlučili smo izdvojiti vlastita sredstva kako bi se sport na području naše općine razvijao još i više. Ova dvorana, kao i sve Svetokrišćane, i mene je naučila raznim sportovima, no, kako vrijeme odmiče, od nas se očekuju kvalitetniji standardi, težimo novim izazovima i mislim da je došlo vrijeme za jedan novi kompleks koji bi zadovoljio potrebe naše osnovne škole, ali i omogućio razvoj novih sportova. Čast mi je potpisati jedan ovakav Sporazum koji nas tjera da 2021., 2022. i 2023. budu godine kada se očekuje novo zdanje na prostoru naše općine – kazao je Kos.  

Župan Kolar je podsjetio da je Sveti Križ Začretje sportska sredina, poznata po sjajnim sportašima, po velikom broju sjajnih udruga, a tu je i, dodao je, relativno velika osnovna škola koja broji 409 učenika.

Šest dvorana

– Kao što je spomenuo ravnatelj, od 1974. godine vježba se i trenira u ovoj dvorani te je došlo vrijeme da napravimo novu, suvremenu i veliku sportsku dvoranu, koja će prije svega odgovoriti izazovima nastave i pedagoškom standardu, ali i, naravno, biti na raspolaganju svim sportskim i drugim udrugama s područja općine. Kao što znate, mi smo od sjednice Vlade održane u Krapini još prošle godine, napravili Sporazum s Vladom te ćemo zajednički naći modus kako financirati izgradnju sportskih dvorana na području naše županije, s obzirom na to da u financijskoj omotnici koja je još uvijek na snazi, nije bilo mogućnosti izgradnje sportskih dvorana. Tada se govorilo o sportskoj dvorani u Krapinskim Toplicama, Oroslavju, Petrovskom, Gornjoj Stubici, Velikom Trgovišću i Konjščini. Procijenjena vrijednost tih šest sportskih dvorana je 17,5 milijuna eura, odnosno, 131.250.000 kuna. Mi smo sada krenuli u izradu projektne dokumentacije za izgradnju sportske dvorane u Svetom Križu Začretju, a isto tako ćemo za nekoliko dana potpisati sličan sporazum za izgradnju sportske dvorane pri srednjoj školi u Zlataru. Očekujem da, ili kroz Mehanizam za oporavak i otpornost ili kroz novu financijsku omotnicu, Vlada ispregovara mogućnost da se preko europskih fondova sufinancira izgradnja sportskih dvorana i onda će Županija kao osnivač škola, ali i Općina, kroz svoj proračun, moći osigurati dio sredstava. Govorimo o 15 posto. Mi ćemo biti brzi i efikasni, očekujem da ćemo u sljedeća tri – četiri mjeseca imati gotovu građevinsku dozvolu i da ćemo biti spremni prilikom ispisivanja prvih natječaja, da se na te natječaje javimo, povučemo sredstva i izgradimo sportsku dvoranu u Svetom Križu Začretju – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba