“PRETENCIOZNE, NETOČNE I NEPOTPUNE“: Općinski odbor HDZ-a Bedekovčina oštro reagirao na izjave načelnika Darka Bana iznesene povodom Dana općine

“Vlada RH zaslužna je za provođenje svih bitnih projekata – od aglomeracije, do energetske obnove SŠ i sanacije klizišta u Orehovici, koje Općina nije mogla riješiti od 2012.“

Objavljeno: 11.12.2020. Jelena Jazbec

Općinski odbor Hrvatske demokratske zajednice Bedekovčina sazvao je press konferenciju na kojoj je reagirao na izjave načelnika Bedekovčine Darka Bana iznesene u lokalnim medijima 4. prosinca, povodom Dana općine.

– Naime, umjesto informiranja javnosti o projektima koji doprinose razvoju Bedekovčine i nedostatku konkretnih razvojnih projekata, a čemu svjedočimo unatrag osam godina, gospodin Ban je javnosti plasirao pretenciozne, netočne i nepotpune informacije. Prema izjavama načelnika, u projektima koji se provode na području naše općine, izostaje pomoć države, što je apsolutno netočno. Upravo je Vlada Republike Hrvatske, odgovornom, socijalno osjetljivom i razvojnom politikom zaslužna za provođenje svih bitnih projekata, a koje načelnik Ban svojata i pripisuje sebi – istaknuo je potpredsjednik OO HDZ-a Bedekovčine Kristijan Lončarić, istaknuvši najvažnije projekte koji se na području Bedekovčine provode zahvaljujući financiranju Vlade RH.

Odgojni dom

– Financira se opremanje praktikuma za biologiju, kemiju i fiziku u Osnovnoj školi Bedekovčina, u vrijednosti 137.000 kuna. Zahvaljujući Vladi i Ministarstvu poljoprivrede, financira se projektiranje modernizacije i dogradnje praktikuma Poljoprivrednog učilišta u sklopu Srednje škole Bedekovčina. Prva faza je vrijedna 550.000 kuna, a ukupna vrijednost navedenog projekta iznosi oko 22 milijuna kuna. Također, završena je energetska obnova Srednje škole Bedekovčina, čija je ukupna vrijednost bila 8,6 milijuna kuna. Sredstva za energetsku obnovu povučena su iz fondova EU, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a posredovala je Krapinsko – zagorska županija kao osnivač. Dakle, u ovom projektu Općina Bedekovčina nije sudjelovala sa svojim sredstvima, kako to SDP i načelnik Ban uporno plasiraju javnosti. Odgojni dom Bedekovčina trenutno provodi dva projekta u vrijednosti više od 20 milijuna kuna. Projekt s ciljem prenamjene u Centar za pružanje usluga u zajednici, vrijedan je 14,7 milijuna kuna, a sredstva su osigurana uz pomoć Ministarstva za regionalni razvoj i fondove EU te Vlade. Navedenim projektima osigurava se kvalitetna usluga u zajednici, ali i 40-ak radnih mjesta – kazao je Lončarić.

Željko Odak, također potpredsjednik Općinskog odbora, se pak osvrnuo na općinski proračun.

– Poreznim reformama koje je provela Vlada Republike Hrvatske te Izmjenama i dopunama Zakona o financiranju lokalne uprave i samouprave, izvršena je preraspodjela sredstava, odnosno, poreza na dohodak, tako da je veći iznos od nekih 74 posto predviđen za financiranje lokalne samouprave, a povećan je i iznos za financiranje Županije. Tako je proračun općine Bedekovčina u odnosu na 2018. godinu, koji je iznosio oko 16,6 milijuna kuna, povećan na 21 milijun kuna. To su sredstva koja se mogu dodatno uložiti u komunalnu infrastrukturu. Nažalost, ovo značajno povećanje nije rezultiralo konkretnim aktivnostima i ulaganjima. Ja sam bio i sudionik projekta koji je počeo prije 10-12 godina, kada se počelo razgovarati o adaptaciji i izgradnji odvodnje na području naše županije, odnosno, Aglomeraciji Zabok – Zlatar i Zabok – Oroslavje – Donja Stubica, ukupne vrijednosti 598,1 milijun kuna, a financira se u iznosu od 60 posto nepovratnim sredstvima Europske unije, a 33 posto sredstvima koje je osigurala Vlada, kroz Ministarstvo regionalnog razvoja i Hrvatske vode. U tom financiranju sudjeluje i Zagorski vodovod. Općine nisu imale sredstava da daju svoj dio financiranja u iznosu od 33 posto i tu je važna ova odluka Vlade o osiguravanju sredstava. Procjenjujem da će u sklopu projekta na područje općine Bedekovčina doći 40-ak milijuna kuna, od čega je 30-ak posto oko 12 milijuna kuna koje je trebala osigurati Općina Bedekovčina, a koja sada uopće nema ništa s tom investicijom, jer je provodi Zagorski vodovod s Hrvatskim vodama – istaknuo je Odak.

Osvrnuo se i na sanaciju klizišta na groblju.

Reciklažno dvorište

– Kada je prošle godine u prosincu održana sjednica Vlade u Krapini, Općina Bedekovčina je uputila zahtjev Hrvatskim vodama za sanaciju klizišta na groblju u Orehovici. Taj se problem po Općini provlači od 2012. na 2013. godinu i Općina ga nije mogla riješiti svojim vlastitim sredstvima, pa je i u tom projektu, putem Hrvatskih voda, odnosno, sredstava koje je odobrila Vlada RH, uloženo 660 tisuća kuna. Taj je projekt sada u tijeku, a načelnik nije naglasio da u njegovu financiranju sudjeluju Hrvatske vode. Također, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovao je u izgradnji reciklažnog dvorišta, s 2,4 milijuna kuna. Ova je Vlada dala i potporu našim OPG-ovima prilikom izgradnje farmi i uljara, kao i obrtnicima, a u četiri godine to je oko 24 milijuna kuna uloženo na područje općine Bedekovčina za razvoj poduzetništva i OPG-ova – zaključio je Odak, dok je završne riječi uputio Kristijan Lončarić.   

– Zahvaljujući odgovornoj politici Vlade RH, navedeni projekti doprinose boljoj kvaliteti života mještana Bedekovčine, ali i cijele Krapinsko – zagorske županije i bez pomoći Vlade ne bi se provodili, stoga je vrlo važno naglasiti da Vlada stanovnike Bedekovčine ne smatra “građanima drugog reda“, kako je to izjavio načelnik Ban – rekao je Lončarić i poželio svim žiteljima općine sretne blagdane i uspješnu novu 2021. godinu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba