Putem Zooma održano gala događanje dodjele titule Europske zajednice sporta 2021., koja je ove godine pripala Turističkoj zajednici područja “Srce Zagorja“

IVAN HANŽEK: “Nadamo se biti prepoznati i na europskoj razini kao zajednica koja skrbi za sport kroz sve plemenite vrijednosti koje on promovira“

Objavljeno: 11.12.2020. zagorjeinternational

Destinacija “Srce Zagorja“, koju čine gradovi Pregrada i Zabok te općine Bedekovčina, Krapinske Toplice i Sveti Križ Začretje, kandidirala se za prestižni naslov Europske zajednice sporta za 2021. godinu, koju dodjeljuje neprofitna organizacija ACES EU (Udruženje europskih prijestolnica i gradova sporta) sa sjedištem u Bruxellesu. Cilj kandidature bio je dodatno povezati gradove i općine “Srca Zagorja“ kroz razvoj turističkog proizvoda – aktivnog odmora temeljenog na fizičkoj kulturi, wellnessu i zdravlju.

Izrađen i logotip

Početkom srpnja održana je online digitalna evaluacija kandidature te je iz Bruxellesa stigla pozitivna odluka komisije, gdje se uobičajeno svakog prosinca održava gala događanje na kojem se dodjeljuju nagrade. Na tom događaju susreću se brojni uglednici, članovi Europske komisije, ministri, gradonačelnici i različiti stručnjaci s područja sporta, no, ove godine se događanje, zbog epidemije COVID-a 19, ipak održalo online, putem Zoom aplikacije, a susret uživo planira se za proljeće 2021. u Lisabonu. Priznanje je dobilo 19 europskih gradova (u city i town kategorijama), tri europske regije i tri europske zajednice. Uz titulu zajednice sporta, koju će nositi “Srce Zagorja“, iz Hrvatske je titulu grada sporta 2021. godine ponio grad Zadar, a u ovoj godini su to bili grad Čakovec i otok sporta Mali Lošinj.

Gala događanju putem Zoom aplikacije nazočili su gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, aktualni predsjednik Turističke zajednice područja “Srce Zagorja“, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, za čijeg je mandata pokrenuta i predstavljena kandidatura te direktorica Zajednice Karolina Hostić.

– Titula će nam prije svega biti od velike važnosti u turističkoj promociji, sve aktivnosti koje ćemo provoditi nosit će potpis Europske zajednice sporta te se nadamo biti prepoznati i na europskoj razini kao zajednica koja skrbi za sport kroz sve plemenite vrijednosti koje on promovira – istaknuo je predsjednik TZ-a područja “Srce Zagorja“, Ivan Hanžek.

Za tu priliku izrađen je logotip koji simbolizira put od zelenih zagorskih brega, termomineralne vode, vrijednih ruku Zagoraca do europskih vrijednosti. Naime, titula je rezultat predanog rada svih pet sportskih zajednica koje čine “Srce Zagorja“. Proces kandidature vodio je još jedan Zagorec, Berislav Čižmek iz tvrtke CBBS.

– Nadamo se i relaksaciji mjera koje će dozvoliti ponovno održavanje važnih sportskih događanja, od onih na profesionalnoj razini do onih za rekreaciju, kao što su Zagorje Trekk, Mala Erpenja Trekk i Međunarodni rally balona na vrući zrak, najznačajnije sportske manifestacije u županiji – dodala je direktorica TZP-a Srce Karolina Hostić.

Aktivni odmor

Program rada TZP-a za 2021. godinu u fokus postavlja aktivni odmor i zdravlje stanovnika, kao poveznice destinacije. Izradit će se detaljna karta destinacije sa svim planinarskim, pješačkim, konjičkim i biciklističkim stazama, koja će se u interaktivnom obliku naći na mrežnoj stranici Turističke zajednice. Marko Vešligaj je pak istaknuo kako se s titulom EU zajednice sporta 2021. nadaju novim prijateljstvima i savezima, druženjima i događanjima koja će se održavati unutar europske zajednice sportova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba