U Hrašćini održana uvodna konferencija projekta “Želim dostojanstvenu starost“

DESET ŽENA BRINE O 60 KORISNIKA: “Možete imati mirovinu i sto tisuća kuna, ali što vam to znači ako ste sami i nemoćni?“

Objavljeno: 02.12.2020. Jelena Jazbec

U Hrašćini je u ponedjeljak održana uvodna konferencija projekta “Želim dostojanstvenu starost“, čija je voditeljica Nikolina Prišćan, a u sklopu kojeg će biti zaposleno deset žena koje će brinuti o 60 korisnika. Radi se uglavnom o starijim, nemoćnim i bolesnim osobama koje trebaju pomoć vezano uz obavljanje kućanskih poslova, dostavu namirnica i lijekova, pripremu obroka i slično.

Teški uvjeti

– Ovim projektom zapošljava se deset žena s područja općine Hrašćina i okolnih mjesta koje će skrbiti o 60 krajnjih korisnika, a to su osobe starije životne dobi koje žive u težim životnim uvjetima, osobe s invaliditetom i ostale osobe za koje će procjenu da im je potrebna pomoć, dati partner na projektu, a to je Centar za socijalnu skrb. To, dakle, ne moraju biti samo starije osobe, već i djeca ili neke druge osobe koje su korisnici Centra za socijalnu skrb. Na natječaj se javilo 11 žena, a uvjet je bio da su nezaposlene i prijavljene na Hrvatski zavod za zapošljavanje. Prednost su imale žene starije od 50 godina, no, s obzirom da njih nije bilo dovoljno, zaposlene su i one mlađe – istaknula je Prišćan, dodavši da će krajnji korisnici, njih 60-ak, dobivati i pakete s higijenskim potrepštinama vrijedne 50-ak kuna.

– Radni odnos naših gerontodomaćica počeo je 1. prosinca i trajat će do 30. studenoga 2021. – otkrila nam je voditeljica projekta.

18 mjeseci

Na uvodnoj je konferenciji bio i načelnik Hrašćine Branko Tukač.

– To vam je tako kod nas u Zagorju, ljudi se ne žele javiti da su u potrebi. A vi možete imati mirovinu i sto tisuća kuna, ali što vam to znači ako ste sami,  i zato cilj ovog projekta nije pomoć samo socijalno ugroženima, nego onima koji su osamljeni, bolesni, nemoćni i nema se tko brinuti o njima – pojasnio je načelnik. Projekt je vrijedan 902.900 kuna i traje 18 mjeseci. Počeo je u rujnu ove godine i trajat će do ožujka 2022. Obavezni partneri su HZZ Područni ured Krapina, ispostava Zlatar Bistrica i Centar za socijalnu skrb Zlatar Bistrica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba