NK ZAGOREC KRAPINA IMA NOVOG ŠEFA OMLADINSKE ŠKOLE: O nogometnom razvoju više od 200 klinaca iz krapinskog "bazena", od sada će brinuti legenda hrvatskog nogometa Domagoj Kosić

UZ BOK NAJBOLJIMA: “Plan je da svaka kategorija ima jednu momčad koja će kvalitetom, igrama i ponašanjem skretati pažnju na sebe unutar regije”

Objavljeno: 22.11.2020. Alen Brodar

Krapinski Zagorec ima novog šefa omladinske škole. I to ne bilo koga – od sada za nogometni razvoj više od 200 klinaca iz krapinskog bazena brinut će legenda hrvatskog nogometa Domagoj Kosić (45). Nisu Kosiću tereni u Podgori Krapinskoj nepoznanica, bio je već trener seniora, što mu je bio prvi seniorski posao u trenerskoj karijeri. A za one koji nisu sigurni o kome se radi, podsjećamo kako je Kosić igrao za više dobnih kategorija hrvatskih mladih reprezentacija. U mladoj reprezentaciji do 19 godina nastupio na kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 1994. godine i u mladoj reprezentaciji do 21 godine nastupio na kvalifikacijama za Europska prvenstva 1996. i 1998. godine. Igrao je, dakako, za više klubova. U četiri sezone i 36 službenih utakmica za Dinamo, postigao je pet pogodaka, a pritom je triput osvojio prvenstvo i dvaput hrvatski kup. Uz Dinamo igrao je za Zagreb, Šibenik, Slaven Belupo, Pulu, Tekstilac, Pazinku, Lučko, Hrvatski dragovoljac, Inter iz Zaprešića, izraelski Maccabi iz Tel Aviva te za azerbajdžanski Olimpic iz Bakua.

Što se pak tiče trenerske karijere,  počeo je u Tekstilcu, gdje je bio igrač i trener, nakon čega je pet godina vodio Akademiju Marić našeg bivšeg reprezentativca Silvija Marića, pa je potom došao u krapinski Zagorec. Otišao je potom u HAŠK, gdje je trenirao kadete, pa juniore, zatim je trenirao Stupnik, da bi ga potom trenerski put odveo “preko bare” u Kanadu, gdje je trenirao FC London iz Ontaria. Potom se nakon godinu dana vratio u Marsoniu, a u Zagorec, ovaj puta kao voditelj omladinske škole, dolazi iz Dinama, odnosno Dinama 2, gdje je proveo posljednje dvije godine. 

Zatekli smo ga u prostorijama kluba, gdje je baš obavljao sastanke s trenerima mlađih kategorija, pa nismo mogli da ga ne upitao: Odakle vi opet u Krapini?

Brzo se dogovorili

–  Nakon dvije godine rada s drugom momčadi Dinama i velikih uspjeha u Ligi prvaka mladih, došao je novi stožer i u klubu za mene nije vise bilo mjesta. No, s obzirom na to da je suradnja nogometne škole Dinama i voditelja Damira Krznara već bila uspostavljena, tako da su treneri NK Zagorca sudjelovali u nekim radionicama i treninzima, rodila se ideja da se cijeli jedan plan i program škole pokusa prilagoditi i provesti u jednom klubu koji ima tradiciju i rezultate i iz kojeg su u prošlosti dolazili mnogi odlični igrači, a to je, dakako, Zagorec iz Krapine. Nakon razgovora s predsjednikom Miljenkom Merkašem, koji ima jednu veliku viziju, energiju i zanos, vidio sam koliko mu je stalo do kluba i do te nogometne škole te jednostavno nisam mogao reći ne. Poželio sam biti dio jednog tako velikog projekta. Ta jedna pozitivna energija i ogroman trud, kao i sredstva koja predsjednik nesebično ulaže u klub, jednostavno su me se dojmila kao sportaša. Nakon što sam izložio plan kako ja vidim ovu školu u nekoj budućnosti, brzo smo se dogovorili – ispričao nam je Kosić.

Zanimalo nas je kakvi su njegovi dojmovi do sada.

– Dojmovi su odlični,  trenerski kadar je jako dobar i po utakmicama koje sam gledao, ima jako puno talentirane djece. Stvari su posložene kako treba i zna se tko što radi i tko je za što zadužen. Treneri su talentirani koliko sam vidio, razumiju sve što se traži od njih i motivirani su. Čine se kao jedna velika obitelj, što mislim da je jako važno. Prvi preduvjet za uspjeh je zadovoljstvo u radu – kaže Kosić te dodaje kako mu je cilj da nogometna škola krapinskog Zagorca bude prepoznata po planu i programu koji je gotovo isti kao u Dinamu i da djeca u svom okruženju imaju jedan kvalitetan program, koji će ih činiti boljima. Hoće li infrastruktura pritom biti problem i što je s treninzima u dvoranama, s obzirom na epidemiološku situaciju?

– Dvorane mogu biti dobra zamjena za loše terene i može se napraviti mnogo stvari na tehničkom i taktičkom planu. Ima jako puno sadržaja koji se mogu raditi na terenima koje imamo jer infrastruktura je rak rana cijelog hrvatskog nogometa.

No, loši uvjeti za rad ne smiju biti alibi, treba izvući maksimum iz uvjeta koje imamo, jer ako su to mogle prijašnje generacije, nema razloga da i mi tako ne funkcioniramo. Naravno da treba težiti boljem i višem. Poboljšanjem uvjeta i boljom organizacijom sustava, smanjit ćemo broj treninga u dvoranama i pauzu od nogometa – objašnjava Kosić.

Novi sadržaji

Kaže kako je nakon drugog mjesta hrvatske nogometne reprezentacije na SP-u u Rusiji interes za nogomet velik.

– Bitno je da djeca nađu mjesto gdje će pripadati i da to što im se nudi bude iskreno i njima uvijek dostupno. Danas djecu ne možete prevariti. U odnosu na neka prošla vremena, mnogo ranije sazrijevaju i znaju što je dobro za njih. Treba im ponuditi sadržaje koji će ih zainteresirati, jednu dobru atmosferu, u kojoj im je ugodno s ljudima koji ih potiču u svemu da budu bolji ljudi, bolji kolege, bolji radnici i na kraju bolji igrači. Mislim da je to ključ, kako bi oni dolazili u što većem broju na treninge. Klub je već napravio niz akcija za dobrobit djece, a uz popunu i neke dodatke odaziv bi trebao biti još veći i bolji – kaže Kosić te zaključuje:

– Glavni cilj je da djeca prije pubertetskih godina, odnosno prije kadeta nemaju potrebu ići van svoje županije, već da se kvalitetno mogu razvijati u svojoj sredini. Plan je da svaka kategorija ima jednu momčad koja će svojom kvalitetom skretati pažnju na sebe unutar regije svojim igrama i ponašanjem. Raznim radionicama, predavanjima i edukacijom trenera te provođenjem plana i programa, želio bih da budemo uz bok najboljima, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba