PJESMOM SU SE UZDIGLI IZNAD KORONE: Po prvi puta u virtualnom obliku održano poznato međunarodno natjecanje pjevačkih zborova

Pobjednik 11. “Zlatne lipa Tuhlja“ je Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba

Objavljeno: 16.11.2020. zagorjeinternational

Pobjednik 11. međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova “Zlatna lipa Tuhlja“, koje prošle subote po prvi puta održano virtualnim putem u Termama Tuhelj, te osvajač zlatne plakete za najbolji zbor je Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, pod vodstvom dirigenta Josipa degl’ Ivellija. Uz njega, zlatnu plaketu kao najbolji vokalni sastav osvojila je Ženska vokalna skupina Pučpuljike iz Čakovca s dirigenticom Stellom Cimerman. Natjecalo se 11 zborova iz Hrvatske i Slovenije, a zbor domaćin, KUD “Naša lipa“ Tuhelj, nastupio je izvan konkurencije.

Zoom i Facebook

– U ovim izazovnim vremenima, osim što je pandemija koronavirusa, neprijatelja nejasnog lica, opustošila ulice i okupljališta, zavladala je pustinja i u umjetničkim dvoranama. Ipak, tradicija međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova “Zlatna lipa“ Tuhlja se održala, ne kao što je bilo uobičajeno proteklih godina, u vrućini proljetnog sunca, u potpuno ispunjenom amfiteatru hotela Well s nekoliko stotina pjevača i uz pljesak mnogobrojne publike, već skromnije, uz 12 zborova iz Hrvatske i Slovenije koji su ustupili video i audio zapise svojih nastupa kako bi se natjecanje moglo održati virtualno. Prijenos uživo bio je putem Zoom platforme te Facebook stranice KUD-a “Naša lipa“ Tuhelj – otkrivaju nam organizatori te dodaju da je u 11 godina održavanja, na natjecanju nastupilo 95 različitih zborova i vokalnih sastava, a ovogodišnji stručni ocjenjivački odbor činili su uvaženi glazbeni stručnjaci: Goran Jerković, Marija Ramljak i Robert Homen, uz Armanda Slavičeka u proširenom sastavu.

Organizator natjecanja je KUD “Naša lipa“ Tuhelj uz Turističku zajednicu “Biser Zagorja“, a pokrovitelji su: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Krapinsko – zagorska županija i Općina Tuhelj, te suorganizatori: Terme Tuhelj i Turistička zajednica “Biser Zagorja“. 

Podršku ovom događaju dali su i načelnik Tuhlja Mladen Hercigonja te krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Jedna posebna atmosfera i opuštenost unatoč natjecanju, značajke su “Zlatne lipe“ Tuhlja. Vjerujem da ćete i danas iz našeg Hrvatskog zagorja – Bajke na dlanu, odaslati poruke zajedništva i unijeti radost u mnoge domove, odakle vas prate gledatelji virtualnim putem. Čestitam vam na odvažnosti u organizaciji festivala, koji je u skladu s aktualnim mjerama zaštite. Svim natjecateljima želim da prvom prilikom posjete naše Zagorje – poručio je župan Kolar.  

“Pesem briše meje”

Obratio se i predsjednik organizacijskog odbora manifestacije Armando Slaviček.

– Kao što smo nekad rekli “Pesem briše meje“ – pjesmom smo se izdigli iznad granica, ali i iznad korone. Veliko hvala svim vašim voditeljima, svima vama koji ste poslali video/audio zapise vaših nastupa i omogućili da se ovo natjecanje održi u virtualnom okruženju – poručio je Slaviček.

Pozdravne riječi su uputile i direktorica TZ-a “Biser Zagorja“ Tatjana Petranović Capar te predstavnica Termi Tuhelj Nikolina Pavlek Greblički. Srebrnu plaketu osvojili su Ženski pevski zbor Dominica nova, Radlje ob Dravi – Slovenija, Glazbeni klub Lisinski – Canticum Zagreb, Hrvatsko pjevačko društvo Slavulj Petrinja, Vokalni sastav Asante Zagreb, Mješoviti pjevački zbor Emil Cossetto, Zagreb, a brončanu plaketu Mešani pevski zbor Društva upokojencev Senovo – Slovenija, Chorus Carolostadien, Karlovac, Glazbeni klub Lisinski – Renesansni ansambl Zagreb i Mješoviti pjevački zbor Lavanda Novigrad.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba