NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE ODRŽAO KONFERENCIJU ZA NOVINARE

BEROŠ: “Blage mjere su učinkovite. S blažim mjerama postižemo bolje rezultate”

Objavljeno: 16.11.2020. zagorjeinternational

Stožer civilne zaštite RH održao je redovitu konferenciju za novinare na kojoj su objavljene najnovije informacije o koronavirusu. Na početku su objavljene nove brojke.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1313 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.699. Među njima je 1816 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 191 pacijent. Preminule su 33 osobe. U samoizolaciji je 35.071 osoba.

“U odnosu na prošli ponedjeljak imamo manje slučajeva. Možemo govoriti o usporenom rastu, u brojnim županijama je zabilježen manji broj slučajeva. No, ipak je riječ o ponedjeljku, vikendom se manje testira. Dodajem da smo u razgovorima sa županijama koje imaju visoke brojke da bismo radili brze antigenske testove”, kazala je Bubaš.

Uslijedila su pitanja novinara. Prvo je bilo o masovnom testiranju u Zagrebu?

“Mi jesmo u kontaktu s kolegama iz gradskog stožera. U ovom trenutku nije donesena konkretna odluka, oni je trebaju iskomunicirati. Danas je sastanak gradskog stožera. Kako mi vidimo ta testiranja, to je nešto što može doprinijeti brzoj trijaži zaraženih i zaraznih osoba. Kad govorimo o simptomatskim slučajevima, to može pomoći. Vidjet ćemo kako je to zamislio Zagreb pa ćemo razgovarati konkretnije. Time možemo brže detektirati slučajeve koji su u zaraznoj fazi epidemije”, rekao je Božinović.

Ima li Hrvatska kapacitete za to?

“Ovo kako je zamislio Zagreb, to je usmjereno na slučajeve koji su simptomatski. To je najveća vrijednost brzih testova. Što se tiče ostalih, nismo sigurni da je to neki veliki doprinos”, kazao je Božinović.

O kaznama?

“Naplaćeno je 600.000 kuna kazne vlasnicima ugostiteljskih objekata. Što se tiče ilegalnih okupljanja, tu će se dodatno angažirati i policija i državni inspektorat i civilna zaštita. Policija se već pokrenula, bit ćemo strogi. Pozivam sve koji imaju informacije o ilegalnim partijima da, kako ne bismo kaznili sve ugostitelje, prijave to”, rekao je Božinović.

O Vukovaru, procesijama?

“To su odluke koje se tiču događaja koji traju od par desetaka godina do stotina godina. Teško je reći da će tradicija tek tako nestati. Odgovoran je pristup anticipirati da će se nešto dogoditi i onda stvoriti epidemiološke okvire. Radi se na provedbi protokola, donesena je odluka da 18. neće moći raditi u Vukovaru ugostiteljski objekti nakon 18 sati”, kazao je Božinović.

Nove mjere?

“Mi ćemo ovaj tjedan…nakon što je rast novozaraženih puno manji, nas to ne zadovoljava. Ako ne budemo bilježili početak trenda smanjenja, razmotrit ćemo nove mjere. Ne bih govorio o kojim mjerama se priča, ali to može biti ograničenje okupljanja i smanjenje rada određenih djelatnosti i da se radi što više od doma”, rekao je Božinović.

O smrtnosti oboljelih?

“Nakon što smo uveli mjere 26. listopada, broj novozaraženih je pao prvi tjedan. Nismo zadovoljni tim brojevima, razgovarat ćemo o daljnjim akcijama. Broj preminulih bit će sukladan broju novozaraženih. Ako usporedite naše brojke i druge europske zemlje, blage mjere su učinkovite. S blažim mjerama postižemo bolje rezultate. Hrvatska je među sedam najboljih zemalja po broju zaraženih na milijun stanovnika. Austrija, Slovenija i Belgija su znatno lošije od nas. Svi preminuli koji umru od covid-infekcije se pribrojavaju službenim brojkama. Ubrajaju se i oni koji nisu umrli u bolnicama”, rekao je Beroš.

O broju hospitaliziranih?

“To nije rezultat današnjeg broja novozaraženih, nego broja novozaraženih od prije dva tjedna”, kazao je Beroš.

Ciljana masovna testiranja?

“Kad biste se prisjetili ovoga što ste danas čuli, svi se previše ponavljamo. Ja bih voljela kad biste vi svojim riječima, kao novo lice, pozvali ljude da se pridržavaju mjera. U jednoj županiji se epidemija nije smirila od devetog mjeseca i širi se, mene to zabrinjava uz to da mi ovu pjesmicu o mjerama ponavljamo od 9. mjeseca. Došli smo do toga da moramo voditi računa o socijalnom distanciranju, moramo smanjiti broj kontakata. Za mlade je to teže, ali nije vrijeme za tako bliske kontakte. Razmišlja se da bi se u nekim županijama provelo brzo antigensko testiranje da se brzo izoliraju oni koji su zarazni. To ne bi sličilo na Slovačku, nisu to masovna testiranja nego ciljana testiranja”, rekla je Bubaš.

Beroš je potvrdio da će brzi antigenski testovi biti besplatni.

“Europa želi napraviti brzu analizu. Nakon toga ćemo…kad se sva iskustva analiziraju, ECDC će dati svoje smjernice. Nije isto koga testirate antigenskim testovima”, dodala je Alemka Markotić.

O call centru?

“Briga za onkološke pacijente nam je u fokusu. Do jutros je bilo preko 720 upita. Preko 92 posto se odnosi na problematiku KB-a Dubrava. Moramo ustrojiti novi poslovni proces i sve bolnice prilagoditi novim uvjetima”, rekao je Beroš.

O trajanju izolacije?

“Da ne bismo kalkulirali, sve želje će dati svoja iskustva i na osnovi znanja će se postići najbolji model. Želimo mogućnost infekcije nakon izlaženja iz izolacije smanjiti na minimum”, objašnjava Markotić.

Božinović je na kraju zaključio da će sljedeća presica biti “najvjerojatnije u petak”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba