OPG Pocedulić primio vrijedno priznanje Ministarstva poljoprivrede

Heljdini bezglutenski krekeri su šampioni i najbolji inovativni proizvod u Hrvatskoj

Objavljeno: 15.11.2020. JJ

Varaždinska županija već duži niz godina u suradnji s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te savjetodavnom službom Ministarstva poljoprivrede provodi pokuse s varaždinskom heljdom, s ciljem upisa na sortnu listu, kao stare čuvane sorte te osiguranja proizvodnje kvalitetnog sjemena za potrebe poljoprivrednih proizvođača te njene promocije.

Da cijeli postupak, pokrenut još 2013. godine, polučuje rezultate, potvrđuje i priznanje Ministarstva poljoprivrede koje je nedavno pristiglo OPG-u Pocedulić. Njihovi su heljdini krekeri proglašeni šampionima te su dobili priznanje kao najbolji inovativni proizvod, dok su “heljdine pahuljice” nagrađene brončanom medaljom.

Sjemenski materijal

– Izuzetna nam je čast primiti od Ministarstva poljoprivrede diplomu za naš proizvod  (“Heljdine BG pahuljice”), priznanje šampiona (Heljdini BG krekeri) te ponijeti titulu najboljeg inovativnog proizvoda (“Heljdini BG krekeri”) u 2020. godini na području Republike Hrvatske. To je veliko priznanje za naš rad i trud.  OPG Pocedulić priprema još inovativnih bezglutenskih proizvoda varaždinske heljde koje u budućnosti  namjerava plasirati u svom novom prodajnom centru kojeg otvara na ljeto iduće godine u Kućanu Gornjem – rekla je Tamara Šabić, ispred OPG-a Pocedulić.

Paralelno s uspjehom OPG-a, nastavljaju se i aktivnosti na zaštiti varaždinske heljde. Na Agronomskom se fakultetu višestrukim pregledima brine o autentičnosti i genetskoj čistoći sorte, a izvršena je i službena prijava za upis na sortnu listu varaždinske heljde kod Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Da podsjetimo, proces certifikacije varaždinske heljde započeo je 2013. godine, kada su provedeni pokusi na OPG-ovima “Hunjadi” i “Pocedulić” kako bi se osigurao kvalitetni sjemenski materijal za poljoprivredne proizvođače.

Sortna lista

– Nadamo se da će varaždinska heljda, koja se u sjeverozapadnoj Hrvatskoj tradicionalno uzgaja više od stoljeća, do kraja godine biti upisana na sortnu listu i postati naša čuvana sorta. Od ovoga će korist imati svi trenutni i budući proizvođači heljde u Republici Hrvatskoj, kao i prerađivači i pčelari koji heljdu koriste kao medonosnu biljku. S druge strane, rezultati provedenih pokusa i  istraživanja namijenjeni su svim potrošačima koji rado konzumiraju heljdu, ugostiteljskim objektima zainteresiranima da promiču gastronomiju temeljenu na autohtonim specijalitetima (hajdina kaša, hajdini žganci, hajdina gibanica i kučanski koščičjak), kao i konditorskoj i pekarskoj industriji koje su već iskazale interes za otkup heljdinog brašna – poručuju iz Varaždinske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter