Alemka Markotić na press konferenciji Stožera civilne zaštite govorila o težim posljedicama COVID-a 19

“Nitko se ne smije opustiti i misliti – meni neće biti ništa“

Objavljeno: 13.11.2020. zagorjeinternational

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na press konferenciji Stožera civilne zaštite je upozorio da nam je 14-dnevna incidencija visoka – 793,4 na 100.000 ljudi. Najviša je u Varaždinskoj županiji (1623,5), pa u Međimurskoj (1400), a najniža u Istarskoj županiji. Naveo je i da smo u donjem dijelu Europske unije.

Kolona sjećanja

Za Kolonu sjećanja u Vukovaru ponovio je da se svi sudionici moraju pridržavati mjera i stalno nositi maske, neće biti prodaje hrane i pića na štandovima, a ugostiteljski objekti radit će do 21 sat. Okupljanje je ograničeno na najviše 500 osoba, a u Koloni moraju držati razmak i biti u skupinama od najviše 25 ljudi. Misa će biti na otvorenom na groblju, stajaća mjesta moraju biti označena. COVID redari i predstavnici civilne zaštite vodit će računa da se poštuju mjere, piše Dnevnik.hr.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otkrio je da će razmatrati i donositi nove preporuke za Božić i Novu godinu.

– Radi se o blagdanima kad se ljudi okupljaju u krugu obitelji, prijatelja. To je događaj u ovoj epidemiji o kojem posebno moramo voditi računa. Pokazujemo odgovornost jer ne zatvaramo oči – zaključio je.

Na press konferenciji je istaknuto i da je HZJZ za svoje potrebe nabavio 15 tisuća antigenskih testova, a dosad su potrošili 1700. Ostali će sami morati nabaviti testove.

Fibroza pluća

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić istaknula je da posljedice bolesti COVID-19 mogu biti znatno oštećenje tkiva nakon teške upale pluća. Može dovesti do fibroze pluća, što može biti ozbiljno stanje.

– Nitko se ne smije opustiti i misliti – meni neće ništa biti – zaključila je Markotić.

Uspoređujući hrvatsku i švedsku strategiju borbe protiv koronavirusa, Capak je rekao da se hrvatska strategija razlikuje od švedske po tome što se kod nas kao primarni cilj ne postavlja stjecanje kolektivnog imuniteta, već je u fokusu maksimalna zaštita vulnerabilnih skupina. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je pitanje svih pitanja opterećenje zdravstvenog sustava. Navodi da je u stalnoj komunikaciji s regionalnim koordinatorima i da trenutačni kapaciteti još nisu popunjeni.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba