Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije

NATALIJA MARTINČEVIĆ: Govora mržnje je sve više, posebno u komentarima na društvenim mrežama, a to dovodi do radikalizacije društva i poticanja na nasilje

Objavljeno: 13.11.2020. LB

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu je reagirao na širenje govora mržnje i netolerancije u hrvatskom javnom prostoru i prihvatio zaključak kojim se pozivaju pružatelji medijskih usluga i elektroničkih publikacija da donesu vlastite kodekse o sprječavanju govora mržnje te zaključak da govor mržnje treba sustavno suzbijati promicanjem i podizanjem razine medijske pismenosti građana u pogledu širenja takvih sadržaja.

Rješavanje problema

Oba zaključka prihvaćena su većinom glasova članova Odbora. Suzdržan je bio Nino Raspudić iz Mosta, dok je protiv zaključaka glasala zastupnica u Klubu zastupnika Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto.

Predsjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Natalija Martinčević iz Narodne stranke Reformista rekla je kako je nakon nedavnog napada vatrenim oružjem na policajce ispred zgrade Vlade na Markovu trgu, morala reagirati i hitno sazvati sjednicu Odbora. 

– Govor mržnje taloži se u društvu već godinama i trend je nažalost takav da je govora mržnje sve više, što je najvidljivije u komentarima na društvenim mrežama, a sve to dovodi do neprihvatljive radikalizacije društva i poticanja na nasilje. Stoga smatram kako je krajnje vrijeme da kao saborski zastupnici reagiramo na ove negativne pojave i pokrenemo rješavanje ovoga problema – istaknula je Martinčević.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek složila se kako je govor mržnje na društvenim mrežama poseban problem te da one u ovom trenutku nisu definirane kao mediji, već je odgovornost društvenih mreža određena samoregulirajućim aktima vodećih internetskih platformi. Naglasila je i kako je najučinkovitiji način borbe protiv govora mržnje u javnosti poticanje medijske pismenosti i educiranje mladih.

Josip Popovac, ravnatelj Agencije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije, istaknuo je kako bi se 90 posto problema riješilo kada bi se sdruštvenih mreža uklonili lažni profili i kada bi se imenom i prezimenom znalo tko stoji iza takvih komentara. Dodao je i da je Facebook u samo jednom mjesecu u Europi obrisao 600 tisuća lažnih profila.

I u medijima

Član Odbora Vilim Matula upozorio je kako govor mržnje, netrpeljivost, omalovažavanje manjina i poticanje na nasilje ipak ne postoje samo na društvenim mrežama, već se može pronaći i u nekim hrvatskim medijima. Odbor za informatiziranje, informatizaciju i medije većinom glasova prihvatio je i Izvješće o provedbi zakona o pravu na pristup informacijama za 2019., koji je podnio povjerenik za informiranje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter