Učenici četiriju zagorskih škola dio su projekta osnaživanja za izgradnju održivih lokalnih zajednica

Zabočki gimnazijalci oslikali tribine, pregradski srednjoškolci zid uz školsko igralište, a akcije se još moraju provesti u Zlataru i Bedekovčini

Objavljeno: 12.11.2020. LB

Projekt “Budućnost počinje danas: jačanje znanja i vještina mladih za izgradnju održivih lokalnih zajednica” uključuje četiri srednje škole s područja Krapinsko – zagorske županije te osnažuje učenike za izgradnju održivih lokalnih zajednica kroz provedbu programa neformalnog obrazovanja.

Edukativni programi odnose se na tri komponente obrazovanja za održivi razvoj: ekološku, volontersku i demokratsku te mladima pružaju holistički pristup konceptu održivog razvoja.

Volonterski program

U okviru volonterskog programa koji obuhvaća s jedne strane teorijski dio, učenici uče o volonterstvu, kvalitetnoj komunikaciji, motivaciji, kako izraditi volonterski program i plan za volontersku akciju, te s druge strane praktični dio, u okviru kojeg uz podršku voditeljice programa i školskih koordinatora, provode volonterske akcije prema osmišljenom planu koji su sami i izradili.

Do sada, volonterski program proveden je u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša i Srednjoj školi Pregrada, dok je u tijeku u Srednjoj školi Bedekovčina. U narednom razdoblju provest će se i u Srednjoj školi Zlatar.

Učenice Gimnazije Antuna Gustava Matoša osmislile su i provele volontersku akciju bojanja i oslikavanja tribina koje se nalaze uz školsko igralište. Trotjedna akcija provodila se tijekom rujna i početkom listopada, a obzirom na to da je bilo potrebno prvo očistiti tribine i izvršiti impregnaciju kako bi ih se moglo urediti. Za sličnu volontersku akciju odlučili su se i učenici Srednje škole Pregrada, koji su tijekom rujna obojili i oslikali zid uz školsko igralište u motivima prirode i okoliša.

Uz dobru pripremu i organizaciju, akcije su uspješno provedene u obje škole uz pridržavanje svih propisanih mjera. Učenici Srednje škole Bedekovčina završili su pak s teorijskim dijelom edukacije, te su u fazi provedbe osmišljene volonterske akcije, a koju su započeli krajem listopada i koja će trajati sve do sredine studenog. Volonterska akcija učenika Srednje škole Bedekovčina uključuje uređenje parka pokraj škole. Do sada su učenici sastavili klupe koje će kasnije postaviti u parku te su posadili cvijeće uz ogradu, dok će u narednim danima očistiti park, oslikati klupe i postaviti ih. Ovom akcijom učenici žele okoliš svoje škole učiniti uređenijim i ljepšim, a ujedno napraviti prostor gdje mogu provoditi slobodno vrijeme izvan škole i na zraku. U Srednjoj školi Zlatar učenici će također osmisliti i provesti volontersku akciju sukladno potrebama škole, ali i potrebama i željama njih samih.

Mreža udruga Zagor

Navedene aktivnosti sufinancirane su od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Krapinsko – zagorske županije. Nositelj projekta je Mreža udruga Zagor, a partneri na projektu su Gimnazija Antuna Gustava Matoša Zabok, Srednja škola Pregrada, Srednja škola Zlatar, Srednja škola Bedekovčina, LAG Zagorje-Sutla, Zelena akcija i Krapinsko – zagorska županija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba