Mreža udruga Zagor i PU krapinsko – zagorska i ove godine provode projekt “Bez promila“

Srednjoškolci imali prilike isprobati “pijane naočale“ i na vlastitoj koži iskusiti kako alkohol smanjuje sposobnosti vozača

Objavljeno: 07.11.2020. zagorjeinternational

Mreža udruga Zagor u suradnji s Policijskom upravom krapinsko – zagorskom i Krapinsko -zagorskom županijom, nastavlja s provedbom projekta “Bez promila”. Cilj projekta je smanjiti broj prometnih nesreća i podići svijest o stravičnim posljedicama konzumiranja alkohola osoba koje sudjeluju u prometu, posebice mladih vozača i vozačica.

Mladi vozači i vozačice

Aktivnosti su usmjerene na edukaciju, informiranje i javnu kampanju. Provedba projekta započela je tijekom kolovoza te su odrađene razne aktivnosti. Do sada su učenici Srednje škole Pregrada i Gimnazije Antuna Gustava Matoša imali priliku sudjelovati na akcijama “Bez promila” na kojima su isprobavali tzv. pijane naočale i pokušali riješiti razne didaktičke igre. Na taj način novi budući vozači mogu percipirati koliko je zapravo teško riješiti igre, s obzirom na to da su im smanjene sposobnosti. Tijekom trajanja projekta, akcije će se provesti u svim srednjim školama na području Krapinsko – zagorske županije.

S obzirom na to da su autoškole mjesta gdje se educiraju mladi vozači te pripremaju za odgovorno ponašanje u prometu, predstavnici Policijske uprave krapinsko – zagorske održali su predavanja za mlade polaznike nekoliko autoškola. Na predavanjima su mladi informirani o projektu “Bez promila”, glavnim uzrocima i posljedicama prometnih nesreća, o vožnji pod utjecajem alkohola ili droga, prevelikoj brzini u prometu te korištenju mobitela tijekom vožnje.

Online predavanja

Tijekom provedbe projekta provest će se online predavanja za učenike svih srednjih škola na području Krapinsko – zagorske županije, tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti održat će se konferencija “Mladi i vožnja” s gostima stručnjacima, provest će se intervju s osobom koja je stradala u prometu zbog konzumiranja alkohola, medijska kampanja, istraživanje s ciljem praćenja navika i stavova mladih po pitanju izlazaka, konzumacije alkohola te vožnje u alkoholiziranom stanju.

Projekt je financiran sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, čiji je nositelj Ministarstvo unutarnjih poslova. Ukupni iznos za provedbu projekta je 142.857 kuna, a Ministarstvo unutarnjih poslova sufinancira s iznosom od 100 tisuća kuna. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba