U Muzeju seljačkih buna otvorena izložba slika Viktora Šipeka, rodom iz stubičkog kraja

“Ovom izložbom, ali i monografijom koja je u pripremi, obnavljamo sjećanje na omiljenog slikara međuratnog Zagreba i jednog od ponajboljih hrvatskih akvarelista“

Objavljeno: 06.11.2020. JJ

U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici 23. listopada je otvorena izložba slika Viktora Šipeka, slikara rođenog u Kapelščaku, u stubičkom kraju, poznatog prije svega po akvarelima pejzaža. Najčešće je inspiraciju pronalazio u zagorskim motivima, ali je slikao i Zagreb i Sloveniju, a zanimljivi su i njegovi vlakovi, kojima je rado putovao i rado ih slikao. Sa studijskih putovanja potječu motivi iz Njemačke i Italije.

Privatni domovi

Na izložbi su zastupljeni i crteži, skice i osobni predmeti. Izložene slike dolaze iz desetak privatnih domova, između ostalih, i Viktorove kćeri Helene, zatim iz Moderne galerije, Hrvatskog muzeja medicine i farmacije, Galerije primijenjene umjetnosti u Zlataru, donjostubičke župe i Muzeja seljačkih buna.

Izložba ostaje otvorena do kraja veljače iduće godine. Radno vrijeme Muzeja je od utorka do petka od 9 do 17 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati. Izložba se može razgledati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Duh vremena

– Izložba Viktora Šipeka uklapa se u duh vremena u kojem živimo. Poziva nas u prirodu, čijoj se ljepoti Šipek divio i slavio je svojim slikama, kako je naglasila i njegova kći Helena u poruci na otvorenju. Upravo zahvaljujući kćeri, na izložbi se mogu vidjeti i predmeti koje je slikar koristio za života te njegovi osobni dokumenti i privatne fotografije. Izloženo je gotovo stotinu akvarela, crteža i skica s različitim temama, iz njegovog obiteljskog okruženja, poput kuće obitelji Šipek, seoskih dvorišta, pejzaža, pretežito zagorskog, veduta Zagreba, Italije, Njemačke te vlakovi, kojima je volio putovati, ali ih i slikati. Ovom izložbom, ali i monografijom koja je u pripremi, a čiju realizaciju pomaže Općina Stubičke Toplice, obnavljamo sjećanje na omiljenog slikara međuratnog Zagreba i jednog od ponajboljih hrvatskih akvarelista. Vjerujem da će svatko tko posjeti izložbu osjetiti duh mjesta koje je slikao i njegovim tragom poželjeti posjetiti mjesta s njegovih slika – kazala je Vlatka Filipčić Maligec, voditeljica Muzeja seljačkih buna. (jj)  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba