Kod većine zaraženih koronavirusom, povišena temperatura nije prvi simptom

ŠTO KAŽETE? Umjesto toplomjera, poslodavci bi vam svako jutro mogli dati – test njuha

Objavljeno: 05.11.2020. zagorjeinternational

U vrijeme epidemije koronavirusa, vrlo često smo nailazimo na kontrolne točke na poslu ili u zdravstvenim ustanovama koje ne možemo proći bez mjerenja temperature i odgovora na pitanja jesmo li negdje putovali ili bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Iako ti postupci nisu beskorisni, oni su manjkavi jer se kod većine zaraženih koronavirusom ne pojavi vrućica ili ona nije prvi simptom, a mnogi ne znaju ni jesu li bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Nancy Rawson, biologinja i potpredsjednica Monell Chemical Senses Center, smatra da bi bilo bolje mjeriti osjet njuha kako bi se utvrdilo koga treba slati na testiranje za koronavirus, prenosi Poslovni.hr.

Upala grla

Naime, nova analiza studija o koronavirusu utvrdila je da je kod 77 posto oboljelih od koronavirusa testiranjem uočen djelomični ili potpuni gubitak njuha, a čak 44 posto ispitanika bilo je svjesno gubitka njuha i bez testiranja.

– Gubitak osjeta mirisa, uz upalu grla, jedan je od najranijih simptoma, što ga čini korisnijim alatom od kasnijih simptoma u osiguranju zaštite drugih osoba od zaraze – kaže Rawson te dodaje da je to jedan od najranijih simptoma, čak i  prije povišene temperature.

Rawson kaže da interes koji izaziva gubitak njuha prelazi okvire dijagnostičkih potreba.

 – U pandemiji bi bez osjeta mirisa moglo ostati i do 750 tisuća Amerikanaca i to ima veliki utjecaj na njihovu sigurnost i kvalitetu života – objasnila je biologinja i dodala da i sama već mjesec dana svaku večer testira njuh i sudjeluje u studiji novog sustava testiranja.

Test se sastoji od tri trake, od kojih dvije nemaju nikakav miris, a treća sadrži poznate mirise kave, čokolade, kokica i plina. Ispitanici moraju odrediti koja traka sadrži mirise, o kojim se mirisima radi i kojeg su intenziteta. Rawson kaže kako može zamisliti da veći poslodavci uvedu test njuha i da bi cijena jednog testa mogla biti dolar, a ljude koje taj test izdvoji kao suspektne, potom bi se uputilo na skuplje testiranje na koronavirus.

Test kod kuće

Za one koji žele u vlastitoj kući testirati njuh, znanstvenica kaže da su im na raspolaganju brojni proizvodi poput kave, parfema, bosiljka, ružmarina, paste za zube s mirisom mentola, ruža. Njuh može biti oštećen kod osoba s Parkinsonovom ili Alzheimerovom bolesti pa bi takvi testovi mogli potaknuti liječnike da ispitaju i mogućnost postojanja tih neurodegenerativnih bolesti, a Rawson ističe i kako za sada nema načina liječenja gubitka njuha.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba