TERORISTIČKI NAPAD U BEČU: Škole zatvorene, građani pozvani da danas ostanu kod kuće i izbjegavaju centar grada

Četvero mrtvih, 15 ranjenih – policija upala u napadačev stan: “Bio je simpatizer ISIS-a”

Objavljeno: 03.11.2020. zagorjeinternational

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer održao je rano jutros konferenciju za medije nakon jučerašnjeg terorističkog napada u Beču, u kojem su najmanje tri osobe ubijene. Osim tri civila – dvojice muškaraca i jedne žene, ubijen je i napadač, kojeg je upucala policija, prenosi Jutarnji.

U bolnicu je prevezeno 15 osoba, od kojih sedmero s teškim ozljedama. Šef bečke hitne pomoći Rainer Gottwald rekao je za javni servis ORF da je kod ozlijeđenih osoba riječ o prostrijelnim ranama te o jednoj ubodnoj. Među ranjenima je i jedan policajac, koji je izvan životne opasnosti.

Nehammer je na konferenciji rekao da je policija uz pomoć eksploziva ušla u napadačev stan. Dodao je i da je napadač koji je jučer ubijen bio radikaliziran. 

– Radikalizirana osoba je netko tko simpatizira ISIS. Bio je naoružan jurišnom puškom i imao je lažan pojas s eksplozivom. Očito je želio izazvati paniku, dodao je Nehammer.

Tvrdi kako je napad u Beču bio “napad na austrijske vrijednosti i potpuno beskorisni pokušaj oslabljivanja i podjele demokratskog društva”.

– Ne toleriramo ovo nikome, ni na koji način. Jučer se dogodio napad najmanje jednog islamističkog terorista. To je situacija koju u Austriji nismo imali desetljećima, kazao je ministar te pozvao građane Beča da u utorak ostanu kod kuće te da izbjegavaju središte grada, a škole će zbog aktualne opasnosti od terorista također ostati zatvorene.

 Osim policajaca, situaciju u središtu grada trenutačno osigurava 150 pripadnika specijalne jedinice austrijske vojske. Frank Ruf, generalni direktor bečke policije za javnu sigurnost rekao je da policija pregledava tisuće videozapisa koje su poslali građani. 

TV postaja oe24 javlja, pozivajući se na jednu američku internetsku stranicu koja prati aktivnosti islamističkih grupacija, kako se na jednom od portala koje koriste islamisti pojavilo pismo u kojemu stoji da je teroristički napad u Beču “kazna Austriji za sudjelovanje u vojnim misijama u Iraku i Siriji”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba