VELIKI BRAT SVE VIDI

HAC nabavlja novih 1088 digitalnih kamera koje će pratiti svaki korak na autocestama

Objavljeno: 01.11.2020. zagorjeinternational

Hrvatske autoceste postavit će 1088 novih digitalnih kamera duž cijele svoje mreže autocesta. Vrijednost postavljanja kamera je 41 milijun kuna. Nove kamere će u nekoliko trenutaka moći snimiti izvanredne situacije na autocesti poput vožnje u suprotnom smjeru, zaustavljeno vozilo ili vozilo koje se kreće presporo.

Kamere će biti postavljene na mjestima gdje je najveća mogućnost nastanka incidenata. U HAC-u kažu da će osim praćenja prometa pratiti i vremenske uvjete te će se potom po potrebi poduzimati mjere. Prometni podaci, kompresirane slike i alarmi slat će se u kontrolnu sobu. A sustav se može integrirati tako da služi kao okidač drugih sustava, poput prometnih svjetala, promjenljivih prometnih znakova ili informacijskih displeja.

Pri generiranju alarma, referent-operater u kontrolnoj sobi dobiva ne samo alarm nego i vizualnu informaciju pomoću snimke samog događaja i tako na najinformiraniji mogući način odlučuje o potrebnim postupanjima. Analiza snimaka kamera u realnom vremenu omogućava efikasnije upravljanje prometom na autocestama kažu u HAC-u.

Dodaju da u slučaju izvanrednih situacija njihova pravovremena detekcija omogućuje brzu intervenciju nadležnih službi, a druge sudionike u prometu moguće je pravodobno obavijestiti kako bi se izbjegle sekundarne nesreće.

U postojećem sustavu videonadzora i videodetekcije na HAC-ovim autocestama pojavljuju se problemi s optikom kamera, izlaznim signalima, niskom rezolucijom, kamere nemaju odgovarajući zoom i pregled detalja, javlja Večernji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba