U KZŽ potvrđeno 58 novooboljelih, a čekaju se rezultati testiranja još 778 uzoraka

PREMINULE DVIJE OSOBE: “Ne popravi li se stanje do ponedjeljka, županijski Stožer će predložiti nove strože mjere”

Objavljeno: 23.10.2020. Jelena Jazbec

U Krapinsko – zagorskoj županiji je od jučer potvrđeno 58 novih slučajeva koronavirusa, međutim, još se čekaju rezultati testiranja 20-ak uzoraka od 19. listopada, 208 uzoraka od 20. listopada, 320 uzoraka od 21. listopada i 259 uzoraka od 22. listopada.

Novooboljele osobe imaju prebivalište području sljedećih jedinica lokalne samouprave: grad Donja Stubica (1), grad Krapina (21), grad Pregrada (3), grad Zabok (3), grad Zlatar (3), općina Bedekovčina (5), općina Desinić
(1), općina Đurmanec (1), općina Hum na Sutli (1), općina Konjščina (1), općina Krapinske Toplice (1), općina Kumrovec (1), općina Petrovsko (2), općina Radoboj (2), općina Marija Bistrica (7), općina Sveti Križ Začretje (3), općina Veliko Trgovišće (1) i općina Zlatar Bistrica (1).

Kako je izvijestio načelnik Stožera civilne zaštite KZŽ Anđelko Ferek – Jambrek na press konferenciji održanoj u Krapini, 19 . listopada je od 251 testiranog uzorka, bio 101 pozitivni i 121 negativni, a 20. listopada, od 394 testirana uzorka, za sada je poznato da je 71 pozitivan, a 115 negativnih.

U protekla četiri dana uzeta su ukupno 1194 uzorka, a još se čekaju rezultati za 778 uzoraka. Od jučer je ozdravilo 47 osoba, pa je na području županije trenutno 555 aktivnih slučajeva zaraze, a 1544 osobe su u samoizolaciji. U proteklih sedam dana najviše pozitivnih bilo je u Krapini, 127, a slijede Pregrada i Marija Bistrica. Preminule su i dvije COVID pozitivne osobe s područja KZŽ, pa je Ferek – Jambrek izrazio sućut obiteljima u ime Stožera.

U školama je, dodao je Ferek – Jambrek, situacija epidemiološki stabilna – u 21 školi ukupno je 39 pozitivnih učenika, a 636 ih je u samoizolaciji. Pozitivno je i 12 djelatnika, a 22 ih je u samoizolaciji. U samoizolaciji je i 21 razredni odjel.

Marina Stanković Gjuretek iz Zavoda za javno zdravstvo KZŽ istaknula je kako kašnjenje nalaza uvelike otežava rad epidemiologa jer ne mogu na vrijeme izolirati kontakte oboljelih osoba. Upozorila je i kako među mlađom populacijom ima dosta asimptomatskih osoba i upravo je zato važno da se svi pridržavaju epidemioloških mjera.

– Županija smo s velikim udjelom starijih osoba, a kronične bolesti pogađaju i one mlađe. Ovi sadašnji negativni pokazatelji rezultat su našeg ponašanja u proteklom razdoblju, ali hajdemo to barem sada promijeniti. Brinimo za zdravlje drugih – poručila je epidemiologinja.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar najavio je da će Županijski stožer, ukoliko se stanje ne popravi do ponedjeljka, ići prema Nacionalnom stožeru s prijedlogom novih, strožih mjera. Dodao je i kako je naložio ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislavu Jadanu da kontaktira ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka vezano uz kašnjenje nalaza i stavi mu na raspolaganje svoje djelatnike u slučaju da je to potrebno kako bi se proces ubrzao.

Na press konferenciji je bio i Svetislav Joka, klinički psiholog u Zavodu za javno zdravstvo KZŽ, koji je istaknuo kako se za psihološku pomoć u uvjetima epidemije koronavirusa svi građani mogu javiti od ponedjeljka do petka od 18 do 22 sata na broj mobitela 091/576 30 24 ili na broj Crvenog križa 0800 11 88. Telefonsku liniju za psihološku pomoć organiziralo je Društvo psihologa KZŽ, u suradnji s Hrvatskim psihološkim društvom i Hrvatskom psihološkom komorom.

Joka je otkrio i kako je Društvo psihologa KZŽ u razdoblju od 21. ožujka do 21. listopada primilo ukupno 81 poziv, prosječno trajanje bilo je 25 minuta, 25 posto pozivatelja bilo je između 41 i 60 godina, 23 posto bilo je starije od 60 godina, oko 20 posto između 20 i 40 godina, a sedam posto bilo je mlađe od 19 godina.

Press konferenciju Stožera civilne zaštite pogledajte ovdje:

Pressica županijskog stožera civilne zaštite!

Objavljuje Zagorje International u Petak, 23. listopada 2020.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba