U Dvoru Trakošćan otvorena izložba "Otkrivanje slikarskih tajni - InfraRedArt", autorice Dijane Nazor Čorda

SPOJ VISOKE TEHNOLOGIJE I KLASIČNE SLIKE: “Infracrveno slikarstvo jedinstveno je u svijetu, a nastalo je u Zagrebu”

Objavljeno: 17.10.2020. Jelena Jazbec

U Dvoru Trakošćan u petak je otvorena izložba “Otkrivanje slikarskih tajni – InfraRedArt”. Radi se o kružnoj izložbi Dijane Nazor Čorda koja je nastala u organizaciji pet muzeja – Gradskog muzeja Varaždin, Muzeja grada Koprivnice, Muzeja “Croata Insulanus” grada Preloga, Muzeja Mimara i Dvora Trakošćan.

– Ovo je dio doktorskog rada nastao na Akademiji likovnih umjetnosti, pod mentorstvo izvanredne profesorice Jane Žiljak Vujić i redovitog profesora s Igora Rončevića. Bio je dugotrajan proces baviti se ovim istraživanjem jer se radi o jednom novom pristupu, odnosno, metodi slikanja. To je infracrveno slikarstvo koje je jedinstveno u svijetu, a nastalo je u Zagrebu. Prvo se time počela baviti Nada Žiljak, akademska slikarica, a ja sam zapravo dalje unaprijedila ovu metodu, bavila sam se njome sedam godina, s time da sam četiri godine istraživala ovakav način slikanja i došla do rezultata koje vidimo na ovoj izložbi. Način na koji su ove slike nastale, vrlo je poseban jer ne radi se o običnom preslikavanju, već o istraživanju svojstava boja, budući da su neke boje infracrveno prozirne, a neke su crne, odnosno, vidljive. Dakle, radi se o istraživačkom pristupu novoj metodi slikanja – otkrila nam je autorica izložbe, koja je zapravo prva doktorirala ovo područje, a sada postoji i infra skupina od desetak umjetnika koji dalje istražuju to područje.

Intimni prostor

– To je zaista umjetnost, a ne samo umijeće miješanja boja. Mnogi kada uzmu infracrvenu kameru preko koje se gledaju ove dvostruke slike, misle da se radi o nekakvoj iluziji, varki, ali nije varka. Naprosto su prisutne dvije slike, jedna koja je vidljiva golim okom i druga koja se vidi samo infracrvenom kamerom – pojašnjava Nazor Čorda.
O izložbi je govorila Branka Hlevnjak, likovna kritičarka.

– Riječ je o jedinstvenoj izložbi nečega što je potpuno novo, nepoznato, neočekivano za naše “obične” oči. Zapravo, riječ je o spoju visoke tehnologije i klasične slike. Dakle, umjetnica već dulje vrijeme istražuje mogućnosti dvoslike, odnosno, stvaranja nove percepcije koja nam se čini nemoguća jer nam se platno proširuje u neko drugo platno. Dobivamo dvoslike, iako se zapravo radi o jednom jedinstvenom okviru. Pitanje je kud će to dalje ići jer ta druga slika koju čitaju samo te tehnološke naočale, može biti bilo što. Ona je zapravo taj intimni prostor. Dijana Nazor Čorda nam pruža vrlo dekorativne, vedre, geometrizirane ili manje geometrizirane koloristički jake i profinjene slike, a unutra su portreti i neke duboke misli. Mislim da će svatko tko dođe na ovu izložbu, biti zadivljen, ali i začuđen kako je to moguće. A moguće je u svijetu nove tehnologije – kazala je Hlevnjak.

Vrijedna i upečatljiva

Ravnatelj Dvora Trakošćan Adam Pintarić ističe kako mu je drago što su mogli ugostiti ovu izložbu.

– Kolegica Dijana je iz branše, iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, i vjerojatno je to nekakva poveznica, a i inače naša galerijska djelatnost zahtijeva ovakva događanja. Očekivali smo da će ograničenja biti manja, ali što je, tu je. Izložba je vizualno vrlo zanimljiva, a predviđena je za listopad i studeni, kada ovamo dolazi mnogo ljudi. Ja se nadam da će, unatoč epidemiološkoj situaciji, i dalje dolaziti, barem vikendima. Mene osobno izložba je oduševila, tema je vrlo vrijedna i upečatljiva – zaključio je Pintarić
Izložba se može razgledati do 30. studenoga.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba