Nisu obustavljali projekte i nastavljaju dalje istim tempom

OPĆINA PETRIJANEC: Uz pomoć Europskih fondova unaprijedili životni standard žiteljima općine

Objavljeno: 13.10.2020. Lovro B

Fondovi Europske unije jedni su od najkorisnijih načina financiranja i unaprjeđivanja projekata u posljednjih nekoliko godina. Uz prijavljivanje na natječaje koje provode resorna Ministarstva RH, jedna od općina koje su na najboljih način iskoristile EU fondove i potporu čak nekoliko različitih ministarstava Republike Hrvatske je Općina Petrijanec.

DCIM100MEDIADJI_0114.JPG

Realizirani radovi

Projekt koji zaslužuje pažnju jest osiguravanje sustava fekalne odvodnje za aglomeracijska naselja Petrijanca, tj.  Zelendvor, Družbinec, Strmec Podravski, Novu Ves Petrijanečku i dio naselja Petrijanec ukupno vrijednih 35.135 968 kuna. Obnovljeno i rekonstruirano je nekoliko cesta, a čak 85 posto ukupnog iznosa, odnosno 1.833.301 kuna, financiranja  rekonstrukcije ceste i oborinske kanalizacije nerazvrstane ceste financirala je EU.

U Petrijancu misle i na najmlađe te njihove roditelje, a to dokazuje da su uz sufinanciranje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, nadogradili dječji vrtić Petrijanec u vrijednosti 3.317.475 kuna.

Ni sportsko – rekreacijski aspekt nije ostao zakinut. U energetsku obnovu zgrade Sportskog centra Nova Ves uloženo je 634.946 kuna, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Bespovratna sredstva iznosila su 314.260 kuna.

Uvedena je i energetski učinkovita i ekološka javna rasvjeta na području Općine Petrijanec, a projekt ukupne vrijednosti 598.121 kuna je sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Što se tiče infrastrukture, rekonstruirala se i Radnička ulica u Majerju, a projekt je sufinanciralo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.396.037 kuna, dok bespovratna sredstva iznose 315 tisuća kuna.

Budući projekti

Općina Petrijanec je zbog navedenih radova u 2019. godini imala najveći proračun od 2008. godine. Usporedbom proračunskih brojeva jasno je da je Općina Petrijanec “povukla” više novca u proračun nego što je prethodna vlast to učinila u cijelom mandatu od 2013. do 2017. godine.

– Naravno da smo zadovoljni s učinjenim za naše mještane u proteklih godinu dana, a zadovoljstvo je tim veće kada vidimo da smo projekte proveli uz sufinanciranja, a ne iz izvornog proračuna tj. poreznih prihoda. Još veće zadovoljstvo je u tome što je Institut za javne financije već drugu godinu za redom Općini Petrijanec dodijelio ocjenu 5 za transparentnost proračuna, a još 2011. su bili ocjenjeni nulom ili pak jedinicom – zaključili su iz općine i nadovezali se na daljnje projekte.

– Nismo obustavljali projekte, nastavljamo dalje istim tempom, i svi će projekti biti odrađeni prema ugovorenim rokovima. Trenutno odrađujemo kanalizaciju u sklopu projekta Aglomeracije u naseljima na području naše Općine, saniramo ceste i obnovit ćemo groblje u Petrijancu. Proračun u prvih šest mjeseci je niži za 500.000 kuna – zaključuje načelnik Željko Posavec te dodaje da nastavljaju sa asfaltiranjem nerazvrstanih cesta na području naše općine, kanalizacija također ide željenim tijekom, a nada se da će im kriza uzrokovana koronavirusom što manje opteretiti proračun.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba