"RUJANSKA JUTRA U PREGRADSKOM KRAJU": Pogledajte dokumentarni film snimljen povodom 50. izdanja "Branja grojzdja"

Kadrovi očaravajuće prirode, starih kleti i rodnih vinograda u koje ćete se zaljubiti na prvi pogled

Objavljeno: 07.10.2020. zagorjeinternational

Kako bi jubilarno pedeseto izdanje pregradske manifestacije “Branje grojzdja” obilježili na poseban način, a s obzirom na to da zbog epidemije koronavirusa nije bilo moguće organizirati bogat kulturno – zabavni program, viša stručna suradnica Turističke zajednice područja “Srce Zagorja” Bojana Štruk inicirala je snimanje dokumentarnog filma “Rujanska jutra u pregradskom kraju”. Radi se o zajedničkom projektu TZ-a područja “Srce Zagorja” i Grada Pregrade. Film je snimao Roman Horvat, a prikazuje običaje vezane uz branje grojzdja u pregradskom kraju.

Zabilježen i govor

– Sa željom da vas na trenutak vratimo u prošlost i dočaramo kako su naši stari nekad išli u berbu, birali smo kadrove očaravajuće prirode, starih kleti i rodnih vinograda. Prikazali smo jela koja su se nekad pripremala za taj dan, alate koje su naši stari koristili u berbi, zaprežna kola, pravo starinsko trsje, brente i preše, a sve to u idiličnom seoskom okruženju. Posebice me veseli što smo zabilježili govor pregradskog kraja i ljude koji su se prisjetili svoje mladosti i približili nam stare običaje koji danas, nažalost, sve više padaju u zaborav – otkrila nam je Bojana Štruk, dodavši kako je od ideje do premijere filma prošlo tri tjedna, a u filmu je sudjelovalo preko 40 sudionika koji su se našli u ulozi glumaca i statista. Uključili su se, između ostaloga, članovi dramske sekcije KUD-a Pregrada i njihova predsjednica Slavica Vidaček koja je dobila ulogu savjetnice i kostimografkinje.

– Iako se u berbu nekad nije išlo u narodnim nošnjama, u filmu su korištene kao izraz tradicije i poštovanja naše povijesti i kulture. Veliki izazov bio je uskladiti slobodno vrijeme glumaca i pronaći primjerene lokacije za snimanje. Sve je više onih koji danas renoviraju i uređuju svoje kleti, imaju asfaltirane prilaze i previše modernih detalja koji mi se nikako nisu uklopili u priču. Srećom, zahvaljujući Ivanu Pogačiću i njegovoj obitelji koji su se maksimalno uključili u projekt, većinu scena snimili smo upravo na njihovom domaćinstvu u Gorjakovu, koje dočarava autentičan izgled zagorskog sela, gdje smo pronašli i klet u starinskom “štihu”, s odgovarajućim inventarom i alatima kakve su nekad koristili naši stari. Danas su, nažalost, krave i konji postali rijetkost, međutim, ima još izuzetaka, a među njima je obitelj Josipa Vardijana iz okolice Pregrade koja je bila voljna jedan dan rezervirati samo za snimanje konja i starih zaprežnih kola od drva i željeza te odlazak među zagorske trsove, od kojih svaki ima svoj kolac, točno onako po starinski kako se to nekad davno radilo. Mirjana Šurbek, Bernarda Bele i Slavica Krklec iz Udruge kostelskih žena zaista su se potrudile u pripremi hrane i zaslužne su za scene u kojima smo prikazali što se to nekad nakon napornog posla jelo i pilo u vinogradima te nam koji način se hrana pripremala – otkrila nam je Štruk.
Na finalni je proizvod iznimno ponosna.

Veliki izazov

– Vođenje i koordinacija jednog takvog divnog projekta za mene je bio veliki izazov i neizmjerno sam ponosna na film i sve sudionike, koji su unatoč poslovnim i obiteljskim obvezama, posebice u vrijeme berbi, izdvojili vrijeme za snimanje filma, koji će, vjerujem, pridonijeti očuvanju tradicije pregradskog kraja, prepoznatljivosti manifestacije “Branje grojzdja” te promociji drage nam Pregrade i okolnih mjesta. Želja mi je bila filmom prikazati kako su naši stari nekad išli u vinograd, usporediti s današnjim procesom berbe uz prisutnost moderne tehnologije te prikazati na koji način, kroz program manifestacije “Branje grojzdja”, već 50 godina njegujemo tradiciju branja grojzdja u Pregradi. U filmu koji je pred vama, saznat ćete između ostalog, zašto se u trsju prilikom branja trebalo fućkati, kako su brentari bilježili broj prenesenih brenti, što znači “drepšati”, kako se čuvala hrana prije izuma hladnjaka, tajne prognoziranja vremena i još mnogo toga – ističe Bojana Štruk.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba