"Garantirano z Varaždinske županije" na Jelačić placu oduševilo purgere i njihove goste

PREDSTAVLJA SE 60-ak IZLAGAČA: Zagrepčanima nude kiselo zelje, bučino ulje, med, rakije, voće, sireve, proizvode od heljde…

Objavljeno: 03.10.2020. AB

Ovog je petka i subote središte hrvatske metropole u znaku Varaždinske županije, najstarije hrvatske županije koja se građanima glavnog grada Zagreba i njihovim gostima predstavlja treći puta zaredom manifestacijom “Garantirano z Varaždinske županije”.

Naime, šezdesetak OPG-ovaobrtnika, domaćih radinosti, tvrtki i pojedinaca na poticaj i uz pomoć Varaždinske županije odlučilo svoje proizvode i rukotvorine ponuditi građanima glavnog grada Hrvatske te njihovim gostima.

Husarska garda

Tako su svi posjetitelji manifestacije mogli probati sarmu, prodavalo se tu varaždinsko kiselo zelje koje je zaštićeno na europskoj razini, veliki interes vladao je za medom i medenom rakijom, kupinovim vinom, domaćim voćem i povrćem, sirevima te  proizvodima od heljde, a manifestaciju su svojim dolaskom podržali i varaždinski župan Radimir Čačić, saborska zastupnica Natalija Martinčević, saborski zastupnik Anđelko Stričak, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini.

Atmosferu su svojom šetnjom upotpunili i pripadnici Husarske garde Varaždinske županije.

Župan Radimir Čačić izrazio je zadovoljstvo.

-Ako se igdje u Hrvatskoj svaka od naših županija treba predstaviti, to je Zagreb, metropola naše zemlje sa svojih 800.000 stanovnika. To je i gospodarsko i kulturno središte, ali i najbolje mjesto za predstavljanje naše tradicije i najboljih enoloških i gastronomskih delicija koje imamo, a imamo ih puno. Inače, ovo je treća godina kako se Varaždinska županija predstavlja Zagrepčankama, Zagrepčanima i njihovim gostima. Fantastični su i poznati naši proizvodi: varaždinsko kiselo zelje zaštićeno na europskoj razini, naravno i sarma od tog zelja, a vidim da je jednoglasni stav da je fantastična. Tu je i bučino ulje, naše odlično vino koje će se ovdje danas i sutra kušati, ali tu su i svi ostali proizvodi, kao što su suveniri, rukotvorine, poznati jastuci od heljde koje osobno upotrebljavam i jako su zdravi i kvalitetni. Sve je to popraćeno prisustvom naših Husara i svatko tko želi i misli da je vrijedno probati tradicionalne proizvode varaždinskog kraja je u ovih dva dana pozvan i dobrodošao je – zaključio je župan Čačić.

Oduševljenje nije krila ni saborska zastupnica Natalija Martinčević.

Veliki iskorak

– Naše autohtone proizvode promoviramo i plasiramo i na najvećem tržištu koje trenutno u Hrvatskoj imamo, a to je tržište grada Zagreba. Mi smo napravili doista velik iskorak u brendiranju naših proizvoda i time se ponosimo. Moramo istaknuti kako je upravo ove godine naše bučino ulje dobilo zlatnu medalju na najprestižnijem natjecanju hrane u svijetu u Bruxellesu, a isto tako i na najpoznatijoj i najpriznatijoj Međunarodnoj izložbi vina dobili smo čak 22 medalje, što Varaždinsku županiju svrstava odmah uz bok Istarskoj županiji koja je najbolja u Hrvatskoj – rekla je Martinčević te dodala kako je u  mandatu župana Čačića dostignut porast broja noćenja od dvadeset posto u 2018. godini, u 2019. porast od deset posto, a ono što je posebno zanimljivo u ovoj tzv. korona godini je podatak da je Županija u sada već prepoznatljivim Kućama za odmor s pričom na čak 95 posto noćenja od prošle godine.

– Uglavnom pohvale i čestitke svima na ovoj promociji u Zagrebu, imamo se čime ponositi –  zaključila je saborska zastupnica Natalija Martinčević.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba