Novo hvalevrijedno priznanje za geologa, kustosa i voditelja Muzeja krapinskih neandertalaca i nalazišta "Hušnjakovo" u Krapini

Jurica Sabol novi je ambasador Deska kreativne Europe

Objavljeno: 03.10.2020. Alen Brodar

Jurica Sabol, geolog, kustos i voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca i Nalazišta “Hušnjakovo” u Krapini, kojemu je 2016. godine dodijeljena Oznaka europske baštine, kao lokalitetu od iznimne važnosti za povijest čovječanstva Europe, novi je ambasador Deska kreativne Europe.

Među najposjećenijima

Sabol u Muzeju radi od 2011. godine kao voditelj Paleontološke Zbirke i Zbirke eksperimentalne arheologije, aktivni je član međunarodne mreže Ice Age Europe te predstavnik Muzeja i Nalazišta Hušnjakovo u sklopu Oznake europske baštine pri Europskoj komisiji. Na mjestu voditelja Muzeja krapinskih neandertalaca došao je 2017. godine, a trenutačno pohađa doktorski studij geologije i paleontologije na Geološkom odsjeku zagrebačkog PMF-a.

Muzej krapinskih neandertalaca spada među najposjećenije muzeje u ovom dijelu Europe, te ga je od otvorenja 27. veljače 2010. godine do danas, obišlo gotovo milijun posjetitelja.

Kroz različite muzejske programe, ostvareno je nekoliko vrlo zapaženih međunarodnih kulturnih suradnji pa je tako u lipnju 2018. godine otvorena gostujuća izložba MKN u Cerknom (Slovenija) “Neandertalci iz Krapine”, autora Jurice Sabola. To je bila prva suradnja između dva nositelja Oznake europske baštine na području Europe, a sama inicijativa krenula je iz Krapine. Povodom 120. obljetnice otkrića krapinskog pračovjeka u Krapini je postavljena putujuća izložba o nositeljima EHL-a koju je razgledalo čak 22.000 posjetitelja.

Uspješni rezultati

Izložbene aktivnosti, promocija Muzeja i Nalazišta te sama europska dimenzija nastavljene su kroz različita gostovanja u kulturnim institucijama diljem Hrvatske. Četiri godine uzastopno se u krapinskom muzeju organizira nacionalna manifestacija Dani europske baštine, koja je kroz razna predavanja, izlože i edukativne radionice privukla više od 4000 posjetitelja. Zbog iznimno uspješnih rezultata međunarodnih kulturnih suradnji Muzej krapinskih neandertalaca je prošle godine na EHL konferenciji u Bruxellesu istaknut kao primjer dobre prakse na području Europske unije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba