U sklopu "Branja grojzdja", u pregradskom muzeju otvorena izložba "Podravska naiva"

Podravinu i Zagorje na jedinstven način povezali umjetnost i vinogradarstvo

Objavljeno: 24.09.2020. zagorjeinternational

Ispred zgrade Muzeja grada Pregrade u srijedu je održano otvorenje izložbe “Podravska naiva u Pregradi”, koja je postavljena u Galeriji Muzeja. Izložba je rezultat dobre međumuzejske suradnje između Muzeja grada Pregrade i Muzeja grada Koprivnice.

– U pedeset godina povijesti manifestacije “Branje grojzdja”, u Pregradi smo stvorili tradiciju postavljanja izložbi. Ovom izložbom na jedan način zaokružujemo, a na drugi nastavljamo tu tradiciju, a osim toga, jačamo veze s našim prijateljima i povezujemo Podravinu sa Zagorjem. Ovom prilikom najljepše zahvaljujem kolegama iz Muzeja grada Koprivnice, Heleni Kušenić, Robertu Čiminu i Saši Hreniću, na pomoći i dobroj suradnji pri nastajanju ove izložbe – istaknuo je ravnatelj Muzeja grada Pregrade Davor Špoljar.
Izložbu je predstavila viša kustosica Muzeja grada Koprivnice Helena Kušenić, istaknuvši da ona donosi presjek svih generacija “Hlebinske škole”, kao i danas aktivnih nastavljača tradicije, i to kroz zajednički nazivnik vinogradarstva.
Tema vinograda uspješno spaja dva jednako važna segmenta naivne umjetnosti i seoskog života – posao i zabavu – zabilježena u crtežu i slici.
Izložbu je otvorio ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robet Čimin.
U popratnom programu nastupili su tamburaši Kulturno – umjetničkog društva Pregrada, a događanju su prisustvovali zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. Izložba će ostati otvorena do 23. studenoga.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba