PREDSJEDNIK, PREMIJER I MINISTRI: Državni vrh na proslavi Dana Varaždinske županije

ŽUPAN ČAČIĆ: Težnja k izvrsnosti poruka je današnje svečane sjednice, a dolazak najviših dužnosnika, prepoznajemo kao podršku izuzetnih lidera

Objavljeno: 09.09.2020. zagorjeinternational

“Varaždinska županija – izvrsnost na djelu” bio je moto svečane sjednice varaždinske Županijske skupštine na kojoj su, uz domaćine, župana Radimira Čačića i predsjednika Županijske skupštine Alena Runca, bili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.
Na sjednici održanoj u utorak povodom Dana županije, bili su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Anđelko Stričak, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, saborska zastupnica i predsjednica Saborskog odbora za informiranje, informatizaciju i medije Natalija Martinčević, saborski zastupnik i predsjednik Odbora za graditeljstvo i prostorno uređenje Predrag Štromar, saborski zastupnici Dario Hrebak, Siniša Jenkač, Barbara Antolić Vupora, Damir Habijan, međimurski župan Matija Posavec i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, varaždinski biskup Bože Radoš, zamjenici varaždinskog župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin, gradonačelnici, načelnici i drugi uzvanici.

– Težnja k izvrsnosti u svim područjima djelovanja, poruka je današnje svečane sjednice, a dolazak najviših dužnosnika hrvatske države prepoznajemo kao podršku izuzetnih lidera – istaknuo je župan Čačić.

Brza pruga

Varaždinska županija je tri godine zaredom, od dolaska aktualne županijske vlasti, najuspješnija u RH po povlačenju EU novca, u ukupnom iznosu, po stanovniku i po energetskoj obnovi javnih objekata, podsjetio je Čačić.

– Vizija koju imamo je Varaždinska županija kao jedna od najuspješnijih europskih podregija, za što je potrebno ispuniti niz pretpostavki. Jedna od njih je i fizička mobilnost, koja omogućuje integraciju i interakciju ove regije prema urbanoj aglomeraciji Zagreba i prema Europi. To je projekt tzv. brze pruge preko lepoglavske spojnice. Jedini je to projekt u kojem smo ovisni o Vladi, a od Vlade očekujemo i podršku za važan projekt izgradnje centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin. Važan projekt je i rekonstrukcija te dogradnja Glazbene škole u Varaždinu, koju sa Sveučilištem Sjever povezujemo i s budućim konzervatorijem. Nužno je završiti osnovnu školu u Ivancu. Pred nama je tržišno pozicioniranje Varaždinskih Toplica kao vrhunske destinacije zdravstvenog turizma. Uz dosadašnja ulaganja u energetici, s novim ulaganjima u geotermalnu elektranu u budućnosti ćemo povećati izvorni prihod proračuna za 50 posto te omogućiti snažnija ulaganja, jer smo kroz ove godine u samom vrhu po županijskim projektima, a na dnu po državnima. Očekujemo da će se to realizacijom brze pruge promijeniti – napomenuo je župan Čačić te na suradnji zahvalio Vladi i Županijskoj skupštini.
Predsjednik Županijske skupštine Alen Runac zahvalio je svim vijećnicima na konstruktivnim raspravama koje su rezultirale nizom projekata na dobrobit građana.

– Varaždinska županija nakon godina stagnacije doživljava procvat. Održali smo 17 sjednica Županijske skupštine i odradili 415 točaka dnevnog reda vezanih uz projekte, što potvrđuje da ovu Županiju krasi želja za napretkom. Županija je postala veliko gradilište, a u tome ne bismo uspjeli da nije bilo pomoći Vlade RH – rekao je Runac i svim građanima Varaždinske županije čestitao Dan županije i blagdan Male Gospe.
Čestitkama se pridružio predsjednik Vlade Andrej Plenković te istaknuo da je da je Varaždinska županija u pogledu razvoja među najistaknutijima u Hrvatskoj.

– Ovdje su prepoznati napori Vlade za ravnomjernim regionalnim razvojem. Što ste agilniji i spremniji sugerirati projekte, to je bolja i brža mogućnost njihovog financiranja te njihova realizacija. Pred nama su izazovi oporavka i razvoja, što nam nameće obvezu da dobro uskladimo prioritete koje imate u Varaždinskoj i susjednim županijama kako bismo imali harmoničan pristup razvoju sjevera Hrvatske. U Vladi imate prijatelja i partnera – istaknuo je premijer Plenković.

Želja za natprosječnim

Predsjednik Milanović je istaknuo da se iz realiziranih projekata vidi da je Varaždinska županija naprednija i organiziranija od hrvatskog prosjeka, što je rezultat želje za natprosječnim.

– Rezultati su stvarni i vidljive su razlike što i kako se radi. Ovakvi dijelovi Hrvatske koji vuku naprijed, zaslužuju posebnu pažnju. Županije smatram dobrim modelom, a treba nam jaka središnja država – naveo je predsjednik RH Zoran Milanović.
Na svečanoj sjednici dodijeljena su javna priznanja Varaždinske županije za 2020. godinu. Nagradu za životno djelo primio je Stjepan Šafran, koji je svojim 50-godišnjim poslovnim iskustvom dao trajan doprinos unapređenju metalske struke, gospodarstva i promidžbe Varaždinske županije. Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju uručena je Davoru Matačiću, ravnatelju Glazbene škole u Varaždinu, dok su Nagradu za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu primili Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni i posthumno slikar Franjo Kloptan.

– Posebno mi je drago što smo nagrade primili pred ovakvim auditorijem i uglednicima koji su nas počastili svojim dolaskom. Nagrade daju čovjeku snagu za dalje, a u mladima vidim poseban potencijal da doprinesu društvu – rekao je u ime laureata Stjepan Šafran i posebno istaknuo podršku koju je imao tijekom realizacije svojih investicija na području županije.
Cijelu novčanu nagradu odlučio je donirati novotvorenom vrtiću u Brezničkom Humu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba