Međimurska županija obilježila 25 godina od vojno - redarstvene operacije "Oluja"

ŽUPAN POSAVEC: Datume iz naše povijesti treba dostojno obilježiti i proslaviti u ime prošlosti, sadašnjosti, ali i naše budućnosti

Objavljeno: 04.08.2020. admin

Međimurska županija je u utorak, uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine i događaja prilikom kojih je u vojno – redarstvenoj operaciji “Oluja” oslobođen grad Knin, obilježila ove značajne povijesne datume.

Polaganje vijenca

Kod Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih zapalili su svijeće i položili vijence saborske zastupnice Andreja Marić, Boška Ban-Vlahek, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak sa zamjenicima Dragutinom Glavinom i Franjom Makovcem, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenicima Mario Medvedom i Zoranom Vidovićem, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnici međimurskih općina, načelnik PU Međimurske Ivan Sokač, predstavnici braniteljskih udruga s područja Međimurske županije, Zrinske garde Čakovec i političkih stranaka.

Zahvalnost za sve znane i neznane sudionike Domovinskog rata, na njihovoj hrabrosti i žrtvi, uputio je fra Željko Železnjak, gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu prilikom molitve za branitelje.

Međimurski branitelji

Međimurska županija obilježila 25 godina od vojno – redarstvene operacije “Oluja”- Nemoguće je zbog obimnosti povijesnog materijala i mnogobrojnih manje poznatih činjenica pobrojiti sve što se događalo u vojnim akcijama i u “Oluji” i uopće, u Domovinskom ratu.  Što god se reklo, činit će se premalo i nedovoljno. Osim toga, svaka skupina branitelja koja je sudjelovala u “Oluji” ima različita iskustva s obzirom na zadaću koju je imala, a njihova iskustva niti izdaleka nisu javno prezentirana i ostala su nepoznata do danas – poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je podsjetio na događanja tijekom Domovinskog rata i na nemjerljivu ulogu međimurskih branitelja te dodao da datume iz naše povijesti pak treba dostojno obilježiti i proslaviti u ime prošlosti, sadašnjosti, ali i naše budućnosti.

– “Oluja“”je najveća i najvažnija vojna akcija Domovinskog rata jer je njome oslobođena gotovo trećina Hrvatske. Ona je danas nezaobilazna povijesna činjenica i veliki datum u stvaranju i obrani Hrvatske i  završetak ratnih operacija u Hrvatskoj – zaključio je. (lb)

Najnovije po kategorijama

“Želimo osvijestiti javnost o prisutnosti projekata omogućenih EU sredstvima u lokalnoj zajednici, ali i zadržati svijest građana o uključenosti rezultata EU projekata u naše svakodnevne živote”

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter