Sada za proizvod koji košta 8,77 dolara isporuka stoji vrtoglavih 142 dolara

Srpski carinici građanima ukrali milijune eura preko malih pošiljki, pa im AliExpress otkazao besplatnu dostavu?

Objavljeno: 28.07.2020. zagorjeinternational

Javna je tajna da je pronevjera u Carinskoj upravi učestala, no situacija u susjednoj Srbiji je izmakla kontroli. Krađa malih pošiljaka s internetske maloprodajne usluge AliExpress dosegla je razinu organiziranog kriminala. Zbog krađa raznih paketa, globalna prodajna platforma sa sjedištem u Kini stavila je Srbiju na crnu listu i ukinula besplatnu dostavu pošiljki male vrijednosti, piše portal Luftika.rs.

Organizacija potrošača

Srpska organizacija potrošača “Efektiva” objavila je da je do drastičnog poskupljenja poštarina za kupovinu robe na AliExpressu za građane Srbije došlo zbog masovnih krađa pošiljki malih vrijednosti na putu kupcu u Srbiji, a kineski su prodavači iz tih razloga ustanovili da im se više ne isplati onamo slati robu.
“Efektiva” je na službenoj Facebook stranici objasnila da je roba male vrijednosti prodavana uz besplatnu poštarinu, odnosno, “free shipping” za Srbiju, kako bi se kupac motivirao da i dalje kupuje na AliExpressu. Dok roba ne stigne do kupca, AliExpress novac u depozitu drži kod sebe i obavještava prodavača da u roku do sedam dana mora poslati pošiljku kupcu u Srbiju, kao i da odredi zaštitni period za kupca od 60 + 15 dana. Ukoliko je sve u redu, kupac potvrdi prijem u roku do 60 dana i ako u narednih 15 dana ne pokrene spor zbog kvalitete robe ili oštećenja, AliExpress tek tada isplati prodavača.

– Pošiljke za koje je dostava bila besplatna obično se nazivaju “male poštanske pošiljke”, koje imaju broj za praćenje pošiljke, tj. “tracking number”, samo do izlaska iz Kine – dodaju iz “Efektive”.
Posljednja informacija koju po tom broju kupac može dobiti, jest da je pošiljka napustila zemlju podrijetla, u ovom slučaju, Kinu.

Masovna krađa

Kako navode iz ovog udruženja, sistem je funkcionirao dok se te male pošiljke nisu počele masovno krasti, a kupci sada već pokreću sporove zbog nedostavljene pošiljke u zaštitnom roku od 60 dana. Tim za rješavanje sporova AliExpressa uvijek presudi u korist kupca i novac vrati, ali prodavač tako ostane i bez robe i bez novca.

– Kinez u Srbiji proda robe za 10.000 eura, od AliExpressa dobije 7000 eura, a ostalih 3000 eura AliExpress isplati oštećenim kupcima u Srbiji za robu nestalu na poštanskoj carini Srbije (ili nekom drugom mjestu), ali i malim lokalnim poštama diljem Srbije – tvrde iz “Efektive”.
Kako su se počele krasti i pošiljke s brojevima za praćenje, uz izgovor da ako kupac traži svoju pošiljku, “naš sistem ne podržava tu formu brojeva za praćenje”ili “on ne vidi vašu pošiljku”, AliExpress je ukinuo besplatne i jeftine poštarine za Srbiju, ističu iz “Efektive”.

– Mi iz Srbije možemo kupiti samo artikle do 4,99 dolara jer su kineski trgovci odlučili da mogu podnijeti manju štetu – objašnjavaju u “Efektivi”.
Tako danas za proizvod koji košta 8,77 dolara isporuka nije više besplatna nego iznosi 142 dolara.
Mišljenja korisnika su podijeljena. Dok jedni proklinju one koji kupuju robu iz Kine i time, kako tvrde, “potkopavaju” domaću ekonomiju, drugi smatraju da se radi o očigledno dopuštenoj korupciji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba