Čelnici zemalja članica postigli su dogovor o planu oporavka EU

PLENKOVIĆ: Završio je sastanak. U RH donosimo 22 milijarde eura, kao jamstvo brzog gospodarskog oporavka

Objavljeno: 21.07.2020. AB

Nakon pet dana pregovora, čelnici zemalja članica, postigli su dogovor o planu oporavka EU teškom 750 milijardi eura i sedmogodišnjem proračunu od 1074 milijarde eura.

Premijer Andrej Plenković objavio je to u ranim jutarnjim satima na svom Twitteru.

– Završio je sastanak. Usvojili smo budžet za idućih sedam godina. U Hrvatsku donosimo 22 milijarde eura koje su jamstvo brzog gospodarskog oporavka i daljnjeg ravnomjernog razvoja zemlje – napisao je Plenković u 5.30 sati.

– Uspjeli smo. Vjerujem da će ovaj dogovor biti promatran kao ključni trenutak na europskom putovanju, ali će nas također uvesti u budućnost – izjavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima.

Plan za oporavak od 750 milijardi eura predviđa 390 milijardi bespovratne pomoći i 360 milijardi zajmova.

– Ovaj sporazum šalje konkretan signal da je Europa snaga za akciju. Ne radi se samo o puno novca, već o radnicima i obiteljima, njihovim radnim mjestima, zdravlju i njihovoj dobrobiti. Vjerujem da će se na ovaj sporazum gledati kao na ključni trenutak europskog putovanja, ali će nas također lansirati u budućnost – kazao je Michel na konferenciji za novinare.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je kazao da se radi o “uistinu povijesnom” sporazumu te da je uvjeren da plan oporavka i višegodišnji financijski proračun mogu odgovoriti na izazov koji predstavlja pandemija koronavirusa, prenosi Index.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba