U KZŽ ukupno deset osoba pozitivno na koronavirus

Zaražena dva djelatnika Specijalne bolnice Krapinske Toplice

Objavljeno: 13.07.2020. zagorjeinternational

Kako je izvijestio Anđelko Ferek – Jambrek, načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije na press konferenciji u Krapini, od posljednje sjednice Stožera održane u četvrtak, potvrđena su još tri nova slučaja zaraze koronavirusom na području KZŽ, što znači da je ukupan broj oboljelih sada deset.
Jedan novi slučaj je u Krapini, a dva u Krapinskim Toplicama.

– Važno je napomenuti da se po zadnjoj preporuci nakon isteka roka od 14 dana brišu pozitivne osobe iz evidencije aktivnih slučajeva, no, s obzirom na to da je naš prvi zaraženi pacijent još uvijek u bolnici, evidentira se kao aktivan slučaj – pojasnio je Ferek – Jambrek.
Bojana Mahmutović, specijalizantica epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo KZŽ, otkrila je kako je 11. srpnja stigao pozitivan nalaz jedne osobe zaposlene u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, koja je 6. srpnja radila na trijažnom prijemu kod hitne internističke ambulante, a 7. srpnja nakon posla je razvila prve simptome. U samoizolaciju je zbog toga stavljena jedna osoba koja je poslovni kontakt oboljele osobe te četiri obiteljska kontakta. Sve osobe koje su tog dana prošle kroz trijažni prijem, su kontaktirane ili će biti kontaktirane tijekom današnjeg dana.

Na otvorenom

– Napominjem da to nisu rizični kontakti, trijaža se odvijala na otvorenom, postojala je zaštitna oprema, postojao je fizički razmak, ali predostrožnosti radi, kontaktirat ćemo ih da pripaze na svoje zdravstveno stanje do 20. srpnja – rekla je Mahmutović.

Idućeg dana, 12. srpnja, testirano je šest kontakata oboljele osobe, petero zaposlenika te jedan obiteljski kontakt i jedan je nalaz bio pozitivan. Radi se o obiteljskom kontaktu oboljele osobe, koja je ujedno i zaposlenik SBKT-a. Ta je osoba asimptomatska, a zbog tog je pozitivnog nalaza u samoizolaciju stavljeno još osam osoba, koje će biti testirane tijekom današnjeg dana, a testirat će se i sve osobe koje su prolazile kroz odjel na kojem je zaražena osoba radila.
Mahmutović je otkrila kako je epidemiološka obrada bolnice u tijeku, dogovorene su sve mjere prevencije, provest će se dezinfekcija, a SBKT za sada nastavlja s radom i sigurna je za pacijente.
Na press konferenciji je bila i ravnateljica SBKT-a Željka Žnidarić.

– Dobra je vijest da naš prvozaraženi djelatnik nije dalje prenio zarazu u bolnicu, već samo kod kuće, sada je problem njegova majka. Obrada je u tijeku, mi slijedimo sve upute epidemiologa te su trenutno u tijeku testiranja i više djelatnika od onih koji su okarakterizirani kao rizični kontakti. Njihove nalaze očekujemo najkasnije do sutra ujutro. Sve pacijente koji idu na grupnu ambulantnu fizikalnu terapiju molimo za razumijevanje, jer ćemo im do 20. srpnja prekinuti terapiju, a nakon tog datuma će nastaviti s terapijom, o čemu će biti telefonski obaviješteni – istaknula je Žnidarić.

Zamjenica ravnatelja Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Ljiljana Družinec – Hršak naglasila je kako su, s obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije u županiji, pojačali svoje mjere na trijažnom punktu prilikom ulaza u bolnicu te je za sada zadržan dogovoreni obujam posla.

Zaražen liječnik

– Svakodnevno u izolaciji imamo sve više pacijenata koji imaju simptome i zahtijevaju izolacijsku obradu. Tijekom vikenda je ukupno uzeto 111 uzoraka, svi su za sada negativni, a u izolaciji je još troje ljudi, za koje se čeka nalaz. Bolnica je za sada sigurna i nema prodora na odjele – rekla je zamjenica ravnatelja.
Zaražen je i jedan liječnik Doma zdravlja KZŽ, koji se zarazio obiteljskom transmisijom, otkrila je ravnateljica Doma zdravlja Nada Dogan.

Svi ostali djelatnici rade, a po potrebi će se otvoriti i COVID ambulanta.
Josip Cigula, voditelj Službe civilne zaštite Krapina, osvrnuo se na provođenje odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite vezano uz suzbijanje širenja epidemije u noćnim klubovima i ugostiteljskim objektima, istaknuvši kako nadzor pridržavaju li se noćni klubovi i ugostiteljski objekti s produženim radnim vremenom svih mjera, provodi tim kojeg sačinjavaju inspektor Službe civilne zaštite Krapina i policijski službenik.

– Morat ćemo se prilagoditi “novom normalnom” jer će to potrajati. Ovo očigledno nije sezonska bolest, koja nije nestala ni tijekom ljeta, unatoč najavama, a ne znamo ni što nas čeka na jesen i na zimu. Ali preporuke su uvijek iste -zaključio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
U samoizolaciji na području KZŽ nalazi se 55 osoba, u protekla 24 sata testiran je 31 uzorak, od kojih je 28 negativno, jedan je bio pozitivan, radi se o spomenutoj osobi iz Krapinskih Toplica, a za dva se uzorka još čekaju nalazi. (lb, jj)

Pogledajte cijelu press konferenciju Stožera civilne zaštite KZŽ:

U tijeku je pressica Stožera civilne zaštite KZŽ

Objavljuje Zagorje International u Ponedjeljak, 13. srpnja 2020.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba