Nakon brojnih kritika javnosti zbog izmjena preporuka za birače

USTAVNI SUD ODLUČIO: DIP mora omogućiti glasovanje oboljelima od koronavirusa, ne može im se uskratiti ustavno biračko pravo

Objavljeno: 03.07.2020. zagorjeinternational

Ustavni sud RH odlučio je da se ne može uskratiti ustavno biračko pravo oboljelima od Covid-a 19 jer bi to bilo suprotno Ustavu, javlja N1 Televizija. Državno izborno povjerenstvo (DIP) stoga treba naći način da se oboljelima to omogući.

Mjerenje temperature

Kako piše 24 sata, DIP već danima prima kritike jer su donijeli odluku kako oni koji imaju koronavirus ne smiju glasovati, točnije, u srijedu su djelomično izmijenili preporuke biračima za dolazak na biračko mjesto, pa im se tako preporučuje da ujutro izmjere tjelesnu temperaturu i ako je ona viša od 37,2 stupnjeva i/ili ako birači imaju respiratorne ili druge simptome karakteristične za COVID-19, da se jave telefonom nadležnom liječniku. Po izmijenjenoj preporuci, biračima kojima je dijagnosticirana zaraza sa SARS-CoV-2 (COVID-19) neće se moći osigurati glasanje s obzirom da im je izrečena mjera izolacije (čl. 21. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti), a koja uključuje i zabranu kontakata sa svim drugim osobama, pa samim time i kontakta sa članovima biračkog odbora.

Kontaktiranje povjerenstva

Prijašnja je preporuka bila da u jutarnjim satima izmjere tjelesnu temperaturu, pa ako je viša od 37,2 °C i/ili ako birači imaju respiratorne simptome ili druge simptome karakteristične za korona virus, trebaju se javiti telefonom nadležnom liječniku te, što je kasnije promijenjeno, da ne smiju pristupiti biračkom mjestu, niti kontaktirati gradsko/općinsko izborno povjerenstvo ili birački odbor radi glasanja kod kuće, jednako kao i birači koji su zaraženi sa SARS-CoV-2 (COVID-19).

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba