INTERVJU: Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine i peti na listi HDZ-a za III. izbornu jedinicu

“U mandatu Vlade Andreja Plenkovića na području Krapine realizirani su brojni projekti. Do sada je napravljeno puno, a naš je cilj da nastavimo istim tempom”

Objavljeno: 03.07.2020. zagorjeinternational

Na području grada Krapine, kojeg u drugom mandatu vodi uspješan HDZ-ov gradonačelnik Zoran Gregurović, u protekle su četiri godine realizirani brojni projekti, zahvaljujući odličnoj suradnji s aktualnom Vladom Andreja Plenkovića. Upravo se na tom primjeru ocrtava jedna od glavnih odrednica Vlade, a to je jednaki razvoj i ulaganje u sve dijelove Hrvatske. Govoreći upravo o tim brojnim projektima realiziranim na području Krapine, Gregurović, između ostaloga, ističe kako je od 2016. godine iz Ministarstva kulture kroz njihove programe za ulaganje u kulturne i sakralne objekte te udruge, u Krapinu došlo 6,5 milijuna kuna, zatim iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije 2,4 milijuna kuna za sufinanciranje projektne dokumentacija za Šemničke toplice i razne druge infrastrukturne projekte te iz Ministarstva graditeljstva za sanaciju klizišta i druge projekte 645 tisuća kuna, iz Ministarstva branitelja za uređenje Perivoja Janka Draškovića i projekte pristupačnosti odobreno je 1,3 milijuna kuna, a iz MUP-a za sanaciju cesta jedan milijun kuna. Državna geodetska uprava sufinancira katastarske izmjere s 1,4 milijuna kuna.

Uz ove projekte, mnogo se ulagalo i u bolji standard najmlađih i mladih žitelja grada?

Ministarstvo za demografiju podržalo je projekte dogradnje dječjeg vrtića i “Vrtić za svaku obitelj“ s 3,2 milijuna kuna, dok je Ministarstvo znanosti i obrazovanja za krovište na Osnovnoj školi Augusta Cesarca te za Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina u 2019. i 2020. izdvojilo oko devet milijuna kuna.

Kada govorimo o velikim projektima, ne možemo ne istaknuti Poduzetnički inkubator, ali i velika ulaganja i investicije u prometnu i komunalnu infrastrukturu?

Tako je. Županija je u Krapini izgradila Poduzetnički inkubator uz pomoć državnog proračuna u iznosu od 21,5 milijuna kuna. Za produžetak Ulice Frane Galovića odobreno je 3,3 milijuna kuna, u Crveni je križ za njihove projekte došlo 15,5 milijuna kuna. Izgradnja spojne ceste od Začretja prema Krapini koja se sada gradi je vrijednosti 71,5 milijuna kuna, donesena je odluka o rekonstrukciji ceste od Žutnice prema Gorjaku u vrijednosti 45 milijuna kuna. Ministarstvo prometa za sanaciju klizišta na Zagorskoj magistrali izdvojilo je oko 13 milijuna kuna, a HEP je u niskonaponsku mrežu investirao šest milijuna kuna.

Jedan od velikih projekata i vrlo važan za Krapinu i njene stanovnike, ali i za druge stanovnike ovog dijela županije te sjevera Hrvatske je pruga koja bi išla prema Varaždinu.

Čak 7,7 milijuna kuna vrijedan je ugovor za izradu studijske dokumentacije za Lepoglavsku spojnicu. Radi se o izgradnji pruge između Lepoglave i Krapine, tako da će Varaždin preko Krapine biti povezan sa Zagrebom. Upravo je projekt revitalizacije pruge od Zaboka prema Varaždinu jedan od kapitalnih projekata na kojem mi inzistiramo kako bi se i pruga prema Krapini elektrificirala.

Postoji još jedan projekt čija se realizacija čeka i koji je vrlo važan za Krapinu, ali i ovaj dio županije. Radi se o izgradnji drugog kolnika autoceste Zagreb – Macelj između Krapine i Đurmanca?

Nakon odluke Vlade Republike Hrvatske i predsjednika Plenkovića na sjednici održanoj u Krapini, kada je odlučeno da se kreće u izgradnju drugog kolnika, važno je reći da se radi o nekoliko milijuna kuna vrijednosti samo za izradu projektne dokumentacije, rješavanje imovinsko – pravnih odnosa i svih onih pripremnih radnji da bi se to pokrenulo. Ono što znamo jest da je projektna dokumentacija pri kraju, da su imovinsko – pravni odnosi riješeni, da je studija utjecaja na okoliš pri kraju i uskoro će se moći ići na građevinsku dozvolu i nakon toga bi se pokrenuo projekt čija je vrijednost procijenjena na 330 milijuna kuna. Riječ je o projektu od doista velike važnosti, zbog ljetnih mjeseci kada nastaju čepovi na autocesti Zagreb – Macelj, kada se promet preusmjerava kroz usko grlo u Đurmancu i kroz sami centar Krapine. To će sigurno doprinijeti ne samo sigurnosti u Đurmancu i Krapini, već i značajnom rasterećenju prometa.

Za kraj, koja je vaša poruka biračima koji u nedjelju izlaze na birališta?

Do sada je napravljeno puno, znamo da potreba i želja uvijek ima, a naš je cilj da nastavimo istim tempom, odnosno, još i jače, usprkos ovoj krizi i epidemiji koja nas je zadesila. Zadovoljan građanin je onaj koji ima sigurno radno mjesto i dobra primanja, a mi smo dokazali da su u proteklom razdoblju plaće rasle, a obećali smo da će rasti i dalje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba