"KLJUČ KULTURE ZA SVE GENERACIJE": U Galeriji grada Krapine otvorena izložba Udruge distrofičara Krapina

“Nismo vjerovali u sebe, ali nadmašili smo svoje mogućnosti i dokazali da možemo biti dio kulture”

Objavljeno: 26.06.2020. zagorjeinternational

U Galeriji grada Krapine u četvrtak je otvorena izložba radova članova Udruge distrofičara Krapina. Izloženi radovi nastali su na 15 likovnih radionica u sklopu projekta “Ključ kulture za sve generacije”, kojeg provodi Pučko otvoreno učilište Krapina. Radionice su održane od ožujka 2019. do lipnja 2020., a vodila ih je akademska kiparica Mirjana Smolić.

Sjajni radovi

– Izložba je bogata i zanimljiva, autori su bili produktivni, a radovi su sjajni. Zastupljene su sve tehnike; od crtačkih i slikarskih, do grafičkih i kiparskih. Cilj radionica je potpuno ostvaren, ljudi s tjelesnim teškoćama mogli su se maksimalno izraziti i to im je puno značilo – rekla je Smolić.


Predsjednica Udruge distrofičara Krapina Mirjana Janžek zahvalna je što je PUO prepoznao Udrugu distrofičara kao partnera.

– Bilo je to nešto novo za nas, umjetničke tehnike za koje nismo ni čuli, izazov prema kojem smo bili skeptični. Nismo vjerovali u sebe, ali tu je bila profesorica Smolić koja je vjerovala i iz nas izvukla najbolje. Nadmašili smo naše mogućnosti, približili si umjetnost i dokazali da možemo biti dio kulture – izjavila je Janžek.
Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović priznao je da je bilo sumnje u uspjeh projekta, ali i izrazio oduševljenje radom Udruge distrofičara Krapina.

– Upustiti se u prvi EU projekt nije bilo lako, pa čak i kada su partneri prvi puta pozvani na sastanak, bilo je razmišljanja hoće li se uspjeti, no vidim da se projekt uspješno privodi kraju. Ovo je kamen temeljac za sve druge prijavnice na EU projekte. U Gradsku galeriju ne može doći svaka izložba, ali ova je izložba zaslužila svoje mjesto ovdje. Čestitam svima na trudu, radu i zalaganju – rekao je Gregurović.

Promotivne svrhe

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar pohvalio je aktivnost Udruge distrofičara Krapina.

– Udruga je vrlo aktivna i dosad je realizirala niz projekata. Jedno je sigurno – ono što predsjednica udruge Mirjana Janžek i njezina ekipa naumi i zacrta, oni to i ostvare. Još kad im se pridruži Mirjana Smolić, onda dobijemo i prekrasnu izložbu poput ove, i to je dokaz da se sve može. Kad izložba završi, dogovorili smo da će dobiti prodajni karakter – dio radova će otkupiti Županija, pa ćemo ih poklanjati u promotivne svrhe, s namjerom da širimo svijest i uključimo takvu vrstu udruga u sve pore društvenog života – rekao je Kolar.
Nakon otvorenja izložbe, u dvorištu galerije održan je koncert KUD-a Ilirci i dječjeg zbora “Ilirčeki”, na kojem su nastupili i Gradski puhački orkestar Krapina te Iva Ranogajec Inkret.

Kako je rekla ravnateljica POU-a Grozdana Pavlović, projekt “Ključ kulture za sve generacije” započeo je u listopadu 2018. godine.

– Projekt je vrijedan 791.200 kuna, od čega EU sufinancira 85 posto u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok preostalih 15 posto sufinancira Ministarstvo kulture iz državnog proračuna. Partneri na projektu su Grad Krapina, Kulturno – umjetničko društvo “Ilirci“ Krapina, Udruga distrofičara Krapina, Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina i Gradski puhački orkestar Krapina – otkrila je Pavlović. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba