Potpisan ugovor o izradi projektno – tehničke dokumentacije za Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu

“Možete li zamisliti da će za tri godine na ovom mjestu biti najmoderniji ugostiteljski praktikum u ovom dijelu Hrvatske?“

Objavljeno: 25.06.2020. zagorjeinternational

U Srednjoj školi Zabok potpisan je 675 tisuća kuna vrijedan ugovor o izradi projektno – tehničke dokumentacije za Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu.  Potpisivanje ovog ugovora predstavlja prvi korak prema uspostavi budućeg Centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, ukupne vrijednosti preko 100 milijuna kuna.

Ivana Šalković iz Zagorske razvojne agencija pojasnila je kako su u tih 100 milijuna kuna zapravo uključena dva projekta.

– Kada govorimo o Centru kompetentnosti, zapravo govorimo o dvama zasebnim projektima. Jedan bez drugog ne idu, ali ovaj koji predstavljamo danas i za koji potpisujemo ugovor, zapravo je infrastrukturni projekt, čiji je naziv Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok. Započeo je 1. siječnja i trajat će do svibnja 2023., kada bi ova zgrada trebala biti dograđena, rekonstruirana i spremna za sve one sadržaje kojima je mislimo puniti. Ukupna vrijednost tog projekta je 35,4 milijuna kuna, od čega je 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok ostatak pokriva Krapinsko – zagorska županija. Drugi projekt, za koji još nije potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, iako je već počeo, zapravo je “soft projekt“, koji sadržajno puni ovu infrastrukturu i daje joj smisao. On se zove “Receza“ – Regionalni centar Zabok i njegova je vrijednost čak 66,6 milijuna kuna i u stopostotnom se iznosu sufinancira iz Europskog socijalnog fonda – otkrila je Šalković.

Taj projekt obuhvaća uspostavu Centra, razvoj programa, stvaranje odgovarajućeg kadra za funkcioniranje Centra te promociju strukovnih zanimanja i rada Centra.

Šest modula

Cilj infrastrukturnog projekta je pak transformacijom Srednje škole Zabok u Centar kompetentnosti osigurati uvjete za adekvatno obrazovanje, stjecanje znanja i vještina koje su potrebne tržištu u turističkom sektoru. Centar će dobiti nove učionice, praktikume, trening centar, ugostiteljski objekt u vidu akademisa, dakle, ugostiteljski objekt koji omogućuje smještajne kapacitete različite kategorizacije, gdje će učenici, a i svi ostali polaznici centra, moći učiti kroz realno poslovanje. Projekt će, dakle, pružiti kvalitetniju praktičnu nastavu. Radi se o oko pet tisuća četvornih metara prostora za učenje, sa starim i novim dijelom. Maksimalno će se iskoristiti stari prostori, koji će se obnoviti, a dogradit će se i jedan novi dio. To sve skupa uključuje 21 učionicu, dva praktikuma za kuharstvo, dva praktikuma za ugostiteljsko posluživanje, jednu vježbeničku tvrtku, devet kabineta za djelatnike, sportsku dvoranu, poligon za rekreaciju i trening centar za odrasle – slastičarski praktikumi, praktikumi za kuharstvo, praktikumi za ugostiteljsko posluživanje, eno praktikum i kroz akademis 11 smještajnih jedinica, odnosno, 40 kreveta i ugostiteljski objekt.

– Drugi projekt, “Receza“, osmišljen je kroz šest modula – formalno strukovno obrazovanje, u sklopu kojeg će se razviti četiri dodatna nova programa, zatim formalno obrazovanje odraslih za one koji žele promijeniti svoje zanimanje, neformalno obrazovanje kroz različite specijalizirane radionice, unaprjeđenje kompetencija nastavnika i mentora, gdje je zamišljeno da će sto nastavnika proći kroz 20 modula osposobljavanja. Kroz centar inovacija i razvoja, kao peti modul, će se razviti središnje mjesto poslovnih susreta, komunikacija i ideja za aktere u turizmu i na kraju profesionalno usmjeravanje, s ciljem profesionalne orijentacije učenika završnih razreda i polaznika edukacija – otkrila je Šalković, dodavši da je iznos bespovratnih sredstava je 96,6 milijuna kuna, a 5,5 milijuna kuna osigurala je Županija.

Ravnateljica SŠ Zabok Draženka Jurec pozdravila je prisutne u ime 700 učenika i djelatnika Srednje škole Zabok, koja je, podsjetila je ravnateljica, prema bodovanju Ministarstva znanosti i obrazovanja, bila druga ugostiteljska škola u Hrvatskoj i treća strukovna škola u pet sektora.

– Moram priznati da je ovo najveći dan u povijesti naše škole, od 1957. godine, kada je napravljena ova zgrada. Možete li zamisliti da ćemo se za tri godine naći ovdje i da će na ovom mjestu biti najmoderniji ugostiteljski praktikum u ovom dijelu Hrvatske? To je veliko priznanje za našu školu, za naš grad, za našu županiju, da smo uspjeli postati Regionalni centar kompetentnosti, ako znamo da smo jedini od Osijeka do Opatije u našem sektoru – istaknula je Jurec.       

Nemjerljiv novcem

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je rekao da mu je ovo jedan od najdražih potpisa na ugovor koji je napravio u proteklih sedam godina kao krapinsko – zagorski župan.

– Radi se o projektu koji je “težak“ preko 100 milijuna kuna, ali se zapravo ne može mjeriti u novcu, nego se mjeri budućnošću čitavog ugostiteljsko – turističkog sektora na području cijele sjeverozapadne Hrvatske, računajući i Grad Zagreb, edukacijom budućih kadrova koji su potrebni u tom sektoru, obrazovanjem odraslih i praćenjem novih tehnologija i trendova u Europi i svijetu. Potpisali smo ugovor s Regeneracijom u Zaboku i prije početka radova u svibnju iduće godine, kompletnu ćemo nastavu preseliti u prostore Regeneracije i vratiti se 2023. godine u novi prostor, u Centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu i od toga dana u tom sektoru više ništa neće biti isto – rekao je Kolar, koji je ugovor o izradi projektno – tehničke dokumentacije potpisao s predstavnikom poduzeća Zip arhitektonski studio j.d.o.o. Rok za izradu je sedam mjeseci. (lb, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba