Rizik od širenja zaraze u obje je zemlje sličan

Slovenska vlada ukinula restrikcije za ulazak u Sloveniju iz Hrvatske

Objavljeno: 19.05.2020. zagorjeinternational

Slovenska vlada donijela je odluku da, zbog sličnosti epidemiološke situacije vezane uz COVID-19 u dvije države, trenutno više nema potrebe za dosadašnjim restrikcijama prilikom ulaska u Sloveniju iz Hrvatske, piše Večernji list.

Kraj epidemije

– Vlada se upoznala s epidemiološkim stanjem u Republici Hrvatskoj koje je pripremio Nacionalni institut za javno zdravlje, iz kojega slijedi da je rizik za širenje zaraze COVID-19 u obje države sličan, te da trenutno nema potrebe za posebnim ograničenjima kretanja između dviju država, niti potrebe za provođenjem karantene ili samoizolacije prilikom prelaska granice – navela je slovenska vlada u priopćenju za javnost nakon sjednice u ponedjeljak navečer. Podsjetimo, Slovenija je prva europska zemlja koja je prošlog tjedna proglasila kraj epidemija koronavirusa, a nakon olakšavanja režima na granici s Hrvatskom, sada radi i na postizanju sličnih dogovora s drugim susjednim državama.

Početak lipnja

Slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek izjavio je da je cilj da se sa susjednim državama sa sličnom epidemiološkom slikom dogovori ponovno otvaranje granica do početka lipnja, a u ponedjeljak je o tome razgovarao s mađarskim ministrom za vanjske poslove Peterom Szijjartom. Prema riječima slovenskog ministra, cilj je da se utvrde protokoli za režim prijelaza granice i osiguraju svi uvjeti da ne dođe do ugroze zdravlja, odnosno mogućnosti širenja koronavirusa. Razgovore o takvom protokolu Slovenija je pokrenula i s Austrijom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba