Videonadzor, besplatan WiFi, brzina do 160 kilometara na sat

DOBRA VIJEST IZ HŽ-a: Nastavlja se proizvodnja 12 novih vlakova za regionalni i gradsko – prigradski prijevoz

Objavljeno: 29.04.2020. JJ

– Nastavak proizvodnje novih vlakova nužan je zbog podizanja kvalitete usluge. Prvi od 12 novih vlakova bit će isporučen za 14 mjeseci, nakon čega se očekuje isporuka jednog vlaka mjesečno, tj. tijekom 2021. i 2022. godine. Proizvest će se šest elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz i šest za gradsko – prigradski prijevoz. Nastavak proizvodnje formaliziran je potpisivanjem dodatka Ugovoru između HŽ Putničkog prijevoza i Končar – Električnih vozila (KEV) – priopćili su iz HŽ Putničkog prijevoza.

Rampe za OSI

Novi elektromotorni vlakovi bit će četverodijelne niskopodne garniture maksimalne brzine 160 kilometara na sat, opremljeni rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima te prostorom za bicikle. U vlakovima će biti suvremeni sustav grijanja i hlađenja te videonadzor, a za putnike će biti osiguran besplatan pristup internetu (WiFi). Zaustavljanja u službenim mjestima najavljivat će se na displejima i putem razglasa. Nabava novih motornih vlakova unaprjeđuje kvalitetu prijevozne usluge, pouzdanost i raspoloživost vozila uz mnogo niže operativne troškove i mogućnost povećanja frekvencije vlakova i broja putnika, a novi vlakovi doprinose i smanjenju onečišćenja okoliša.  

Današnjim potpisivanjem dodatka Ugovoru nastavljena je realizacija Ugovora s KEV-om, a potpisali su ga predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić i članovi Uprave Mladen Lugarić i Damir Rubčić te predsjednik Uprave Končar – Električnih vozila Josip Ninić. Na potpisivanju je bio i državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Proizvodnja 11 novih elektromotornih vlakova bit će financirana zajmom EUROFIMA-e u iznosu od 57,2 milijuna eura, a jedan zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD-a) u iznosu od 5,2 milijuna eura.

44 nova vlaka

Podsjetimo, HŽ Putnički prijevoz je s tvrtkom Končar – Električna vozila u siječnju 2014. potpisao ugovor o proizvodnji 44 nova vlaka. Tijekom 2015. i 2016. isporučeno je 20 elektromotornih vlakova za gradsko – prigradski i regionalni prijevoz te jedan dizel – električni motorni vlak za regionalni prijevoz koji su bili financirani zajmom HBOR-a. Od studenoga 2019. do ožujka 2020. isporučena su još četiri dizel – električna motorna vlaka, koja su bila financirana zajmom IBRD-a.

Sukladno Financijskom planu HŽ Putničkog prijevoza za razdoblje 2020. – 2022., planira se u potpunosti realizirati ugovor s Končar – Električnim vozilima, odnosno isporuka još sedam dizel-električnih vlakova, čije se puštanje u promet planira od 2021. do 2024. godine.

Također, u tijeku je postupak nabave za 21 elektromotorni vlak koji će se financirati sredstvima EU fondova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba