U BRODOGRADILIŠTU 3. MAJ

Počelo rezanje limova za trup luksuznog polarnog kruzera Eclipse II

Objavljeno: 26.04.2020. zagorjeinternational

U brodogradilištu 3. maj počelo je rezanje prvih limova za trup novogradnje luksuznog polarnog kruzera Eclipse II. Naručitelj broda je MKM Yachts, tvrtka kćer australske korporacije Scenic koja je u Hrvatskoj već izgradila Scenic Eclipse, najbolji luksuzni brod na svijetu u 2019. godine. Plan im je u riječkom 3. maju, uz ovaj, izgraditi još četiri takva istraživačka kruzera ukupne vrijednosti 860 milijuna eura, što predstavlja novu veliku priliku za oživljavanje hrvatske brodogradnje i očuvanje stotine radnih mjesta. Svečanom početku rezanja limova prisustvovao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Saša Čokljat, direktor MKM Yachts, rekao je da je novi poslovni model izgradnje kruzera prema kojem će MKM Yachts uzeti manji dio riječkog brodogradilišta u potkoncesiju. Tamo će koristeći postojeću infrastrukturu i znanje hrvatskih brodograditelja, a u suradnji sa Scenicovim stručnim timom, dovršiti izgradnju preslike Scenic Eclipsea.

– Usred krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, pokrećemo novi posao kojim ćemo, vjerujemo, ojačati Scenicovu flotu, ali i brodogradilište 3. maj. U trenutku kada ostale cruising kompanije svoje projekte stavljaju na čekanje, Scenic Grupa i 3. maj započinju stvaranje zajedničke budućnosti, kako Scenica, tako i hrvatske brodogradnje na zdravim temeljima. Vjerujem da niša izgradnje istraživačkih kruzera, predstavlja zdravi smjer za oživljavanje hrvatske brodogradnje, njezino novo lice u budućnosti. Možemo biti ponosni što se gradnja jednog od najboljih brodova na svijetu u svojoj klasi, odvija baš ovdje u riječkom 3. maju – rekao je Čokljat. Istaknuo je kako ovog velikog projekta ne bi bilo da Vlada Republike Hrvatske na početku pregovora nije prepoznala viziju, ali i pokazala hrabrost i spremnost na “razmišljanje izvan okvira”.

– Danas, usred krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, pokrećemo novi posao kojim ćemo, vjerujemo, ojačati Scenicovu flotu, ali i brodogradilište 3. maj. U trenutku kada ostale cruising kompanije svoje projekte stavljaju na čekanje, Scenic Grupa i 3. maj započinju stvaranje zajedničke budućnosti, kako Scenica, tako i hrvatske brodogradnje na zdravim temeljima. Vjerujem da niša izgradnje istraživačkih kruzera, predstavlja zdravi smjer za oživljavanje hrvatske brodogradnje, njezino novo lice u budućnosti. Možemo biti ponosni što se gradnja jednog od najboljih brodova na svijetu u svojoj klasi, odvija baš ovdje u riječkom 3. maju – rekao je Čokljat.

Eclipse II bit će sestrinski brod Scenic Eclipsea, luksuznog plovila s čak 6 zvjezdica, najsofisticiranijeg broda na svijetu namijenjenog izletima na sjeverni i južni pol, čije se uplovljavanje u riječku luku očekuje između 2. i 4. svibnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba