Odobrena dodatna pomoć

Europska komisija uvela mogućnost isplate predujmova poljoprivrednicima

Objavljeno: 17.04.2020. JJ

Europska komisija uvela je mogućnost isplate predujmova korisnicima u visini do 70 posto za izravna plaćanja te do 85 posto za potporu u okviru ruralnog razvoja, kako bi se pomoglo poljoprivrednicima prevladati poteškoće izazvane mjerama uvedenima s ciljem suzbijanja širenja pandemije COVID-19. Predujmovi će se moći isplaćivati nakon provedenih administrativnih kontrola te prije obavljenih kontrola na terenu, a koje su ovim uredbama dodatno ublažene uslijed otežane provedbe zbog uvedenih ograničenja u kretanju.

Opisane izmjene u skladu su s prijedlozima Ministarstva poljoprivrede RH, dostavljenima Europskoj komisiji 16. ožujka, kao i zajedničkim prijedlogom država članica koje je Hrvatska kao predsjedavajuća Vijećem Europske unije pripremila za Europsku komisiju nakon videokonferencije ministara poljoprivrede održane 25. ožujka.

– Podsjećamo da je Europska komisija već ranije usvojila paket mjera za pomoć ribarstvu i akvakulturi, koji uključuje potporu za privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti te kompenzaciju uzgajivačima slatkovodne i morske ribe te školjaka za privremenu suspenziju ili smanjenje proizvodnje. Očekujemo da će u narednom razdoblju Europska komisija poduzeti i dodatne korake s ciljem pomoći proizvođačima, sukladno zahtjevima Hrvatske i drugih država članica Europske unije, kako bi se zadržala i potaknula poljoprivredna proizvodnja i spriječili poremećaji u opskrbi hrane – kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba