Uključite se i vi u crowdfunding kampanju

JESTE LI ČULI ZA CroResp? Hrvatski respirator uspješno štiti zdravstvene djelatnike od koronavirusa!

Objavljeno: 14.04.2020. JJ

CroResp hrvatski je respirator koji zdravstvene djelatnike uspješno štiti od koronavirusa. Osmislila ga je skupina entuzijasta okupljenih oko internetskog portala Pandemija.info, na čelu s liječnikom Ivorom Kovićem.

Prvih pedesetak respiratora podijeljeno je liječnicima od Pule preko Rijeke do Zagreba, a kako bi se zaštitio što veći broj zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj, udruga “Pomaganje je uvijek in“ pokrenula je veliku crowdfunding kampanju.

Lice, oči i dišni putevi

– U svijetu raste potražnja za respiratorima, a Hrvatska nema vremena za njihov uvoz. U želji da pomognemo zaštiti zdravstvenih djelatnika iz javnog zdravstvenog sustava Republike Hrvatske, osmislili smo respirator koji štiti cijelo lice, a najvažnije – oči i dišne putove. Respirator se izrađuje od ronilačke maske, adaptera i filtera za viruse. Ovo rješenje ljudima svakako pruža veću zaštitu od kirurških maski u kombinaciji sa zaštitnim vizirima – kazao je Ivor Ković, specijalist hitne medicine koji posljednjih sedam godina radi u Londonu.

Budući da je trenutačno u Podgoraču kraj Našica, svoje je znanje, iskustvo i dobru volju odlučio staviti u službu zaštite hrvatskih zdravstvenih djelatnika.

Inovatorski tim svoja saznanja kontinuirano razmjenjuje s osobama koje razvijaju srodna rješenja diljem svijeta. Slična se akcija radi u Češkoj, pa je tako ondje zdravstvenim djelatnicima već podijeljeno više od 11 tisuća respiratora.

150.000 kuna

Crowdfunding kampanjom za CroResp potrebno je prikupiti 150.000 kuna. Time bi se izradilo oko tisuću respiratora. Dijelovi respiratora koji se moraju nabaviti ili izraditi stoje oko 150 kuna po uređaju. Osobe koje izrađuju respiratore, rade besplatno, a kampanja traje još devet dana. Respiratori će biti besplatni za zdravstvene djelatnike, a troškovi izrade i distribucija kompleta respiratora bit će objavljeni transparentno na portalu Pandemija.info.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba