Ozdravila još tri pacijenta iz Pregrade, a jedna osoba završila na respiratoru

Evidentirano osam novih COVID pozitivnih pacijenata u KZŽ

Objavljeno: 14.04.2020. zagorjeinternational

U Krapinsko – zagorskoj županiji u protekla 24 sata evidentirano je osam novih osoba pozitivnih na koronavirus, od čega četiri iz Oroslavja, dvije iz Pregrade te po jedna osoba iz Krapine i Đurmanca. Dakle, COVID-om 19 zaraženo je ukupno 109 osoba u KZŽ. Dobra je vijest i da su ozdravila tri pacijenta s područja Pregrade, što znači da su ukupno u KZŽ ozdravile četiri osobe.

Domovi za starije

Kako je rekao ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina, na tzv. COVID odjelu trenutno leži deset pacijenata, a jednom se COVID pozitivnom pacijentu u ponedjeljak pogoršalo stanje, pa je završio na respiratoru, te je u poslijepodnevnim satima prevezen u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagreb. Ostali pacijenti su dobro i imaju blage simptome. Do sada je ukupno uzeto 677 uzoraka za testiranje, odnosno, 20 – 30 po danu, a još troje pacijenata čeka nalaze u izolacijskim jedinicama OB Zabok.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo KZŽ doktor Ivan Lipovac rekao je kako je polovica novoevidentiranih slučajeva vezana uz Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, kamo je prije nepuna dva tjedna ušao koronavirus.

Kako bi se spriječio splitski scenarij, gdje je koronavirus ušao u dom za starije i nemoćne, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kaže kako je njegova zamjenica Jasna Petek zadužena da bude u kontaktu s Domom za odrasle osobe Lobor-grad, Domom Bidružica i Domom za odrasle u Mirkovcu, dok je pročelnica Martina Gregurović – Šanjug zadužena za kontakt s obiteljskim domovima.

Medicinska oprema

– Već smo prošli tjedan dostavili dio medicinske opreme Domu Lobor – grad, dakle, onima koji su bili pri kraju sa zalihama, a to ćemo napraviti i danas, s obzirom na to da smo uspjeli nabaviti 1850 zaštitnih maski, od čega smo 1350 komada danas podijelili ovdje predstavnicima naših zdravstvenih ustanova, a ostatak ćemo proslijediti domovima za starije i nemoćne. Danas ću nazvati i ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnu Bedeković jer smatram da će oni domovi koji nemaju uvjete za samoizolaciju, morati smanjiti broj štićenika i ne smiju primati nove – najavio je Kolar.

Dakle, kako je pojasnio doktor Lipovac, u slučaju da je korisnik doma bio u kontaktu sa zaraženom osobom, njemu se mora osigurati boravak u posebnoj sobi s vlastitim wc-om, ali problem je što većina domova to ne može osigurati. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba