ZAHTJEVI HOK-a

Obrtnici traže od institucija jasan stav oko moratorija na kredite

Objavljeno: 01.04.2020. JM

Hrvatska obrtnička komora obratila se nadležnim institucijama, Hrvatskoj narodnoj banci i Hrvatskoj udruzi banaka na temu najavljene mjere Vlade Republike Hrvatske o moratoriju na kredite. Hrvatska obrtnička komora traži jasan stav svih navedenih nadležnih institucija o vrsti i načinu provođenja moratorija na kredite, odnosno što će isti značiti za hrvatske obrtnike u budućnosti kada pandemija Covid-19 završi.

– Ukoliko će moratorij na kredite značiti obustavu plaćanja anuiteta uz istovremeni obračun pripadajućih kamata za razdoblje neplaćanja kredita, te se takva kamata kasnije bude pripisivala glavnici, obrtništvo nakon pandemije neće moći nastaviti s radom. Veliki dio obrtnika svoje obrte će morati zatvoriti i tražiti rješenje svoje egzistencije na zavodu za zapošljavanje – ističu iz HOK-a.

Nadležne institucije

HOK u ime svih svojih članova obrtnika zahtjeva odluku nadležnih institucija kojom bi moratorij na kredite obrtnika uključivao odgodu plaćanja glavnice i redovne kamate, kao i zateznih kamata te bilo kojih dodatnih vrsta naknada. Po isteku roka moratorija na kredite, obrtnici bi nastavili podmirivati svoje kreditne obveze kao da nije ni bilo prekida.

Ta bi odluka, kažu u HOK-u , morala vrijediti za sve hrvatske obrtnike, bez obzira da li je moratorij na kredite obrtnik zatražio ili ne, a kroz opoziv suglasnosti banke za otplatu kredita izravnim terećenjem te kroz ujednačen pristup i postupanje svih banaka.

Isti zahtjev HOK je podnio i Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga za moratorij na leasinge obrtnika te ujednačen pristup i postupanje svih leasing društava prema hrvatskim obrtnicima.

Sezonski obrtnici

Iz HOK-a napominju i kako su s ciljem očuvanja radnih mjesta poslali Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te Hrvatskom zavodu za zapošljavanje prijedlog dopune mjere “Stalni sezonac“ koja trenutno ne uključuje sezonske obrtnike kojih u Hrvatskoj ima oko 7 500.

Uključivanje sezonskih obrtnika u mjeru ‘Stalni sezonac’ je nužno jer oni rade u svom sezonskom obrtu minimalno 6, a maksimalno 9 mjeseci u godini kao samozaposlene osobe te su kroz to vrijeme aktivni osiguranici i obveznici plaćanja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, a sezonsko obavljanje obrta ponavljaju iz godine u godinu, zaključuje se u priopćenju.

Najnovije po kategorijama

˝Kada se sjetim kako smo igrali nogomet zajedno teško je, a ovo je naš mali doprinos da se prisjetimo svega što je dao za nogomet, našem klubu i što je kao čovjek dao svima nama˝
Provjerili smo s bivšim studentom isplati li se završiti ovaj trogodišnji studij, a na FOI-ju smo provjerili što je tamo novo od ove akademske godine

KAMO NAKON SREDNJE? Fakultet organizacije i informatike ima novi modernizirani preddiplomski trogodišnji stručni studij poslovne informatike u vašoj neposrednoj blizini!

Provjerili smo s bivšim studentom isplati li se završiti ovaj trogodišnji studij, a na FOI-ju smo provjerili što je tamo novo od ove akademske godine

Objavljeno: 06.07.2022. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter