SDP predložio mjere za što bezbolniji završetak ove školske i akademske godine, kao i početak nove

“Na maturi izuzmite gradivo drugog polugodišta i ozbiljno razmotrite njeno pomicanje“

Objavljeno: 01.04.2020. JM

SDP je danas predstavio svoje prijedloge mjera za poboljšanje situacije u obrazovnom sustavu. Cilj mjera je, kako kažu, prekid neizvjesnosti koja je prisutna kod svih koji su uključeni u obrazovne procese te omogućavanje jednakog i pravednog pristupa obrazovanja svakom učeniku i studentu. Sabina Glasovac, zastupnica u Hrvatskom saboru, apelira na Ministarstvo znanosti i obrazovanja da bude brže, učinkovitije i operativnije u svojim postupcima.

Državna matura

– Moramo što hitnije donijeti odluku o načinu završetka školske godine, pogotovo za maturante. Kad je u pitanju državna matura, podsjećamo da su njeni osnovni postulati ti, da se mora provoditi istog dana u isto vrijeme i pod istim uvjetima. Podsjećamo ministricu Divjak na to jer se djeca nalaze u neujednačenim uvjetima, nemaju svi računala, internetsku vezu, neki nemaju ni krov nad glavom, pa bi inzistiranje na provođenju online mature narušilo temeljne preduvjete o jednakim uvjetima i pravednost mature. Stoga predlažemo da se u što hitnijem roku donese odluka o tome da se matura u sažetom obujmu, poput isključivanja gradiva iz drugog polugodišta, provodi kao do sada, ali da se ozbiljno razmotri njeno pomicanje – poručila je Glasovac te zatražila da Ministarstvo sjedne s Rektorskim zborom i razmotri da se državna matura na svim onim fakultetima na kojima je to moguće, tretira kao nacionalni kvalifikacijski ispit na fakultete.

– Tražimo i da Ministarstvo ozbiljno razmotri i početak sljedeće školske godine, jer upitno je koliko je realno da škola krene 7. rujna kako je planirano. U dogovoru s osnivačima, Ministarstvo mora donijeti odluku na koji način će se pomaknuti rokovi za upise u osnovne i srednje škole jer su pripreme za upisne postupke već krenule – dodala je Glasovac.

Smještaj i prehrana

Emil Tafra, predsjednik SDP-ovog Savjeta za visoko obrazovanje, znanost i inovacije, kazao je da država mora pomoći studentima i smanjiti cijenu smještaja, prehrane i školarina, a visokim učilištima ponuditi krizne programske ugovore za financiranje u narednom razdoblju.

Sabina Glasovac zaključila je kako nijedan ministar, nijedan premijer i nijedan predsjednik nije iznad Ustava i zakona Republike Hrvatske.

– Kriza ne može i ne smije biti prostor u kojem će se loviti u mutnom i pokušavati uvesti autokraciju. Ministrica jedino može biti podrška, servis i stalno na raspolaganju učiteljima i nastavnicima koji su uvijek odrađivali svoj posao, a ne koristiti izvanredne situacije za promociju sebe i svojih projekata ili autistično se ponašati kao da se ništa ne događa, kao da radimo u normalnim uvjetima – zaključila je Glasovac, referirajući se na najave da bi ministrica mogla zaključivati ocjene.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba