Županijsko i općinsko vodstvo u obilasku potresom pogođenih gornjostubičkih naselja

“U ovom trenutku 35 objekata nije sigurno za život, a šteta bez sakralnih objekata procjenjuje se na 30-ak milijuna kuna“

Objavljeno: 26.03.2020. Jelena Jazbec

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar zajedno sa svojim zamjenikom Anđelkom Ferekom – Jambrekom, načelnikom Gornje Stubice Jasminom Krizmanićem i njegovim zamjenikom Vladimirom Škvorcem obišao je gornjostubička naselja koja su u nedjelju stradala u razornom potresu koji je pogodio Grad Zagreb i dio Krapinsko – zagorske županije.

Obitelji u hotelu

– U ovom trenutku u Gornjoj Stubici imamo 35 objekata koji više nisu sigurni za život, pa su se obitelji morale iseliti. Pogođena naselja su Slani Potok, Karivaroš, Hum Stubički, Jakšinec i Sveti Martin, dakle, kompletan podsljemenski dio Gornje Stubice. Ovog trenutka imamo osam obitelji koje se nalaze u Hotelu Jezerčica te ovom prilikom zahvaljujem direktoru hotela na brzoj reakciji. Vrlo su se brzo organizirali i prihvatili građane, na čemu im od srca hvala. Što se tiče ostalih objekata, do sada je prijavljeno njih 240 koji su oštećeni u većoj ili manjoj mjeri. Mi smo s našim povjerenstvom do sada obavili pregled njih oko 110, to i dalje činimo i očekujem da bi to sutra moglo biti gotovo. Imali smo i drugu skupinu, skupinu statičara, koji su odmah nakon potresa izašli na teren. Bojimo se da će broj na kraju biti i veći od 35. Dakako, tu je i teško oštećenje sakralnih objekata, a pojavili su se i komunalni problemi, poput zamućenja lokalnih vodovoda, što je također posljedica potresa. Želio bih istaknuti i da su naša vatrogasna društva u prvom danu odradila vrhunski posao. Izašli su na teren, sanirali opasna područja, dimnjaci su bili u dosta kritičnom stanju, mještani su se javljali i nudili svoju pomoć, tako da mogu reći da je do izražaja došlo veliko srce Gornjostubičanaca – rekao je načelnik Krizmanić, dodavši kako je teško sada izlaziti s iznosima, ali da bi šteta, računajući i sakralne objekte, mogla doseći i sto milijuna kuna, dok bez sakralnih objekata za sada iznosi 30-ak milijuna kuna.

Župan Kolar je pak podsjetio kako je, na inicijativu načelnika Krizmanića i donjostubičkog gradonačelnika Nikole Gospočića proglasio elementarnu nepogodu za područja Gornje i Donje Stubice.

Vladin program

– Stradalo je 35 objekata, i to novijih, lijepo uređenih, iako bi netko na prvu pomislio da se radi o nekim starinskim zagorskim hižicama, što samo svjedoči o jačini potresa. Treba uzeti u obzir i Donju Stubicu, gdje bi se prema informacijama koje imamo, a sutra ćemo ih provjeriti na licu mjesta, radilo o 10 do 12 objekata koji više nisu za stanovanje. Prva procjena štete je blizu 50 milijuna kuna, ali o tome ćemo kad se posao obavi do kraja. Uzmimo u obzir da su izvorni prihodi između sedam i osam milijuna kuna, a Donje Stubice oko 13 milijuna kuna. Šteta inače treba iznositi 20 posto izvornih prihoda da bi se proglasila elementarna nepogoda – rekao je Kolar, dodavši kako su ga već kontaktirali predsjednik RH Zoran Milanović i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar. – Ovom današnjom gestom željeli smo pokazati da smo uz ove ljude, da vodimo brigu o njima, da nije samo stradao samo Zagreb. Očekujem od Vlade Republike Hrvatske da napravi program vezano za sve koji su stradali u potresu, nešto slično onome što je napravila Vlada Zorana Milanovića za Gunju. Pojedinačno ljudi sigurno neće moći sami sanirati štete – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba