SDP-ovi liječnici pozivaju na hitno testiranje medicinskog osoblja

“Ne smijemo dopustiti da ljudi umiru od drugih bolesti zbog ove epidemije“

Objavljeno: 26.03.2020. JM

SDP-ovi liječnici Rajko Ostojić, Danko Velimir Vrdoljak i Saša Srića na današnjoj press konferenciji, osvrnuli su se na postojeću situaciju u hrvatskom zdravstvu, vezano uz epidemiju koronavirusa te pozvali nadležne na hitno testiranje svog osoblja u zdravstvenim ustanovama i upozorili na činjenicu da se u Hrvatskoj provodi vrlo malo testova na Covid-19.

Puzajuća epidemija

– Nema mjesta panici, jer panika uzrokuje to da virus može brže prodrijeti u organizam. Kao liječnik vam poručujem, vodite računa o sebi, o svojoj obitelji, ostanite doma i brinite o najosjetljivijima na infekciju. Kao političar, ukazujem na to da postoje dva pristupa epidemiji. Hrvatska se odlučila za takozvanu puzajuću epidemiju, defenzivan pristup, iako sad već prelazi u aktivan napad na bolest. Šteta što to nismo napravili ranije. Ukazujemo na to već tjednima, kao i WHO – testirajte, testirajte, testirajte. Ono što moramo odmah, je testirati svo medicinsko, zdravstveno i nezdravstveno osoblje, hitno u bolnicama u kojima se virus već pojavio, kako bi isključili one koji su potencijalno zaraženi – izjavio je Rajko Ostojić.

Dodao je kako je posljedica neprikladnog ponašanja nekih dužnosnika činjenica da su građani pohrlili u ljekarne po zaštitnu opremu i tu se pojavilo ratno profiterstvo protiv kojeg se moramo boriti odmah, kao i protiv onog koje se pojavilo i na potresom pogođenim područjima, od strane nekih statičara i procjenitelja.

Rat protiv virusa

– Napravimo korona free zone u bolnicama gdje ćemo moći kvalitetno liječiti ljude. Ne smijemo dopustiti da ljudi, djeca, više umiru od drugih bolesti zbog ove epidemije. Moramo u potpunosti zaštititi dijelove KBC-a, osigurati domove zdravlja. Ovo je rat protiv virusa, borimo se svim sredstvima – apelirao je Danko Velimir Vrdoljak.

Saša Srića naglasio je da je dežurajući u hitnoj ambulanti sagledao izazove sustava te je pozvao građane da dolaze samo u hitnoj situaciji.

– Bitno je sačuvati ljudstvo, kako bi sačuvali zdravstveni sustav. Građani mogu pozvati liniju 0800 9999 gdje se javljaju liječnici obiteljske medicine i daju potrebne informacije. Važno je reći i da imamo manjak zaštitne opreme koja se mora osigurati svom zdravstvenom osoblju  – izjavio je Saša Srića.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba