SJEĆANJE NA LEGENDU

SRETAN ROĐENDAN, RUDI: Zagorski heroj Domovinskog rata danas bi navršio 62 godine

Objavljeno: 25.03.2020. zagorjeinternational

Na današnji dan 1958. godine u Jakšincu kraj Gornje Stubice rođen je junak Domovinskog rata Rudolf Perešin. Povodom obljetnice njegova rođenja, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, njegov zamjenik Vladimir Škvorc, upravitelj Župe svetog Jurja Gornja Stubica vlč. Nikola Jurković i predsjednik gornjostubičke Udruge branitelja Domovinskog rata “Sveti Juraj” Nenad Barimac, odali su počast Rudolfu Perešinu kraj njegove biste u Spomen parku u Gornjoj Stubici.

Bijeg MiG-om

Perešin je još kao dječak sanjao da će postati pilot, a Zrakoplovnu gimnaziju završio je u Mostaru, nakon čega je u Zadru, 1977. godine upisao Zrakoplovnu vojnu akademiju. 1981. godine bio je među najboljim pilotima te je s natprosječnim rezultatima završio pilotsku akademiju i dobio zvanje borbenog pilota, pilotska zlatna krila i prvi časnički čin. 1990. godine odbio je sudjelovati u političkoj organizaciji “SKJ – pokret za Jugoslaviju” te se odlučio za bijeg iz Jugoslavenske narodne armije i pristupanje obrani domovine Hrvatske. Iako je bio pod stalnim nadzorom, pomno je isplanirao bijeg MiG-om, i to u trenucima kada je trebao nadzirati povlačenje JNA iz Slovenije. Tako je 25. listopada 1991. godine uletio u zračni prostor Austrije oko Bleiburga, a svoj MiG 21 prizemljio je u zračnoj luci pokraj Klagenfurta. Fotografiju pokraj borbenog zrakoplova, uz riječi: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!” prenijela je većina svjetskih medija, što je označilo moralni i politički udarac za JNA. Vratio se u domovinu te nastavio borbu za samostalnu Hrvatsku. Zarobljen je 1995. godine, kada mu se gubi svaki trag, a tri godine poslije njegovi posmrtni ostaci su predani njegovoj obitelji. Jedan je od najpoznatijih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Posthumno je odlikovan činom stožernog brigadira, a njegovo ime nosi Zrakoplovno – tehnička škola u Velikoj Gorici, Zagrebački zrakoplovno – tehnički savez u Zagrebu i Središte za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Zemunik.

Spomen park

Bista Rudolfa Perešina postavljena je u Gornjoj Stubici 1999., a 24. lipnja 2004. otvoren je Spomen park Rudolfa Perešina, u kojem se nalazi i konzervirani MIG-21, koji je dopremljen iz remontnog zavoda u Velikoj Gorici.

– I u ovim teškim trenucima za čitavu Hrvatsku, a posebno za njegov rodni Gupčev kraj, ne zaboravljamo našeg heroja. Rudolf Perešin nam je zajedno sa svim hrvatskim braniteljima donio pobjedu u Domovinskom ratu te se i u spomen na njega i sve ostale heroje koji su položili svoje živote za obranu domovine, danas zajedničkim snagama borimo prvenstveno protiv novog, nevidljivog protivnika – poručili su na službenim stranicama Krapinsko – zagorske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba