Broj zaraženih u KZŽ i dalje 18, a zbrajaju se i štete od potresa

ŽUPAN KOLAR: Za područje Donje i Gornje Stubice sutra ćemo proglasiti elementarnu nepogodu

Objavljeno: 23.03.2020. Jožica Miklaužić

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina potvrdio je na press konferenciji Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije kako je broj zaraženih koronavirusom i dalje 18 te kako danas nema zabilježenih novih slučajeva.
– Napravljeno je ukupno 88 briseva, a za dosta njih se još čeka nalaz s obzirom na jučerašnju situaciju. Novi oboljeli su kontakti postojećih pozitivnih osoba,tako da je situacija pod kontrolom. U izolaciji u bolnici imamo jednog pacijenta s upalom pluća, kojem su nalazi negativni, a isti je slučaj s još jednim pacijentom koji je u kućnoj izolaciji – rekao je Vančina te dodao kako će danas tijekom popodnevnih sati otvoriti novi odjel.

Reduciranje poslova

Načelnik stožera Anđelko Ferek – Jambrek rekao je kako je ovog vikenda u karanteni bilo smješteno 39 vozača.
– Karantenu je napustilo 30 vozača i mogu reći kako sve funkcionira bez ikakvih problema – rekao je Ferek te se osvrnuo i na odredbe o zabranama međugradskih migracija.
– Procedura još nije do kraja definirana, za sada se načelno zna kako će poslodavci biti ti koji će izdavati potvrde, uz koje će njihovi zaposlenici moći migrirati, a policija ih neće kažnjavati. Apel ministra i svih nas je da poslodavci te potvrde izdaju što je moguće manje, kako ne bi opet došlo do situacije da svi moraju raditi, a znamo da se mogu i moraju neki poslovi reducirati. Isto tako, navedeno je da sve što je neophodno za funkcioniranje osobnog života, se može raditi, tako da netko tko ide na posao, doktoru ili na benzinsku moći će to činiti i policija će takve slučajeve tolerirati – otkrio je Ferek – Jambrek.
Krapinsko – zagorski župan se u svom obraćanju osvrnuo na jučerašnji potres te istaknuo kako su velike materijalne štete nastale na području Donje i Gornje Stubice te jednim dijelom i na području Stubičkih Toplica.

Hitne službe

– Ljudima koji su morali napustiti svoje domove poručujem kako buna traje i bez obzira na to što imamo nevidljivog neprijatelja, koronavirus, s kojim se i dalje moramo boriti, mi smo uz njih. Već su jučer bile naše hitne službe na terenu, a danas su vani povjerenstva koja procjenjuju štetu, a sutra ću na zahtjev gradonačelnika Donje Stubice Nikole Gospočića i načelnika Gornje Stubice Jasmina Krizmanića proglasiti elementarnu nepogodu. Jučer osam obitelji nije spavalo u svojim kućama, nego su smješteni kod obitelji i prijatelja, jer su njihove kuće pretrpjele toliku štetu da više nisu sigurne za stanovanje. Prema prvim neslužbenim procjenama koje sam dobio od načelnika i gradonačelnika šteta bi mogla biti i preko 20 milijuna kuna – rekao je župan Kolar te se dotaknuo i situacije koronavirusa.
– Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova zaprimljeno je 90 prijava kršenja samoizolacije, od toga je 15 ljudi uhvaćeno i protiv njih je pokrenut postupak. Nevjerojatno je, da još uvijek ima neodgovornih pojedinaca koji nakon svih ovih mjera koje je donio Nacionalni stožer, kao i apela i molbi, još uvijek krše odredbe o izolaciji – rekao je župan Kolar te ponovno pozvao građane da se pridržavaju mjera samoizolacija i karantene.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba