MUP UPOZORAVA GRAĐANE: Prevaranti iskorištavaju kriznu situaciju!

“Ne šaljite osobne podatke putem mobilnih aplikacija i ne otvarajte vrata sumnjivim osobama“

Objavljeno: 20.03.2020. JM

Ministarstvo unutarnjih poslova oglasilo se priopćenjem u kojem navodi kako su zaprimili informacije da građani putem mobilnih aplikacija za razmjenu poruka, fotografija i videozapisa na pametnim telefonima dobivaju obavijesti putem kojih se traži da, zbog izrade evidencije o prekršiteljima mjera samoizolacije, povratno dostave sljedeće osobne podatke: ime i prezime, adresu stanovanja, OIB ili JMBG i kopiju osobne iskaznice.

– Ne nasjedajte jer Ministarstvo unutarnjih poslova ne prikuplja osobne podatke građana putem mobilnih aplikacija. Ne dostavljajte osobne podatke nikome jer postoji opasnost da će biti zloupotrebljeni. Svaki pokušaj neovlaštenog prikupljanja vaših osobnih podataka prijavite policiji na 192 – poručili su iz MUP-a.
Također navode kako je policija zaprimila nekoliko dojava o uočavanju sumnjivih osoba koje dolaze građanima na vrata stana ili kuće predstavljajući se kao djelatnici civilne zaštite.

Prema prikupljenim informacijama, počinitelji, muške i ženske osobe, nose zaštitne maske, lažno se predstavljaju kao djelatnici civilne zaštite ili Crvenog križa koji prikupljaju podatke o osobama na adresi. Kao kod svih prijevara ovakve vrste, nakon što uđu u stan ili kuću, počinitelji iskorištavaju povjerenje građana i dovode ih u zabludu ili jednostavno iskorištavaju nepažnju građana i otuđuju predmete veće vrijednosti. Upozoravamo vas da se radi o prevarantima – stoji u priopćenju MUP-a.
Kako bi se zaštitili, iz policije savjetuju građane da se pridržavaju sljedećih pravila:

  • pripazite koga puštate u svoj dom
  • u slučaju nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi
  • vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata, kroz “špijunku” ili korištenjem sigurnosnog lanca
  • ne ustupajte osobne podatke jer je njihovo prikupljanje protuzakonito i cilj mu je zlouporaba
  • ako je nepozvana osoba uporna u nakani ulaženja u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju na broj 192 ili susjede
  • dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama
  • pomozite svojim starijim susjedima, pripazite ih. Oni su najčešće mete tzv. prijevara na kućnom pragu. Upoznajte ih s ovom obavijesti.

Kako smo doznali od Zorana Lončara, glasnogovornika PU krapinsko – zagorske, na ovom području još nije zaprimljena nijedna prijava ovakvih slučajeva, no, ipak građane pozivaju na oprez.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba