Prvi slučaj koronavirusa u KZŽ

Radi se o mlađem muškarcu koji je u Austriji radio kao sezonski radnik

Objavljeno: 17.03.2020. zagorjeinternational

U Krapinsko – zagorskoj županiji potvrđen je prvi slučaj koronavirusa. Objavio je to krapinsko – zagorski župan Željko Kolar dok je ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao kako je oboljeli pacijent u OB Zabok primljen u nedjelju, a rezultate su dobili jutros. Inače, kroz prostor izolacije u OB Zabok, čiji je kapacitet s četiri povećan na šest izolacijskih jedinica, prošao je 21 pacijent, a još su tri pacijenta ondje. Vančina je otkrio i kako se svi pacijenti koji su prošli kroz izolaciju osjećaju dobro.

– Mi u OB Zabok smo se prilagodili potrebama sadašnje epidemiološke situacije, što se tiče hitnih operacija i poroda, oni se normalno obavljaju, smanjili smo hladni pogon i ono što trenutno nije hitno i mislim da svi pacijenti moraju znati da se mogu obratiti u bolnicu i da neće biti odbijeni, ali ih sve molimo za razumijevanje, da budu odgovorni i prema sebi, i prema bližnjima i prema nama zdravstvenim djelatnicima – istaknuo je Vančina.
O stanju prvog oboljelog Zagorca govorila je infektologinja u OB Zabok Sandra Ljubičić.

– Radi se o mlađem muškarcu, hrvatskom državljaninu s prebivalištem na području Krapinsko – zagorske županije koji je doputovao iz Austrije, gdje je radio od prosinca 2019. kao sezonski radnik, u ugostiteljstvu. Ponašao se odgovorno i disciplinirano, tijekom puta je nosio masku i, s obzirom na to da su se već prije povratka pojavili neki simptomi, odmah nam se javio. Nalazi se u izolaciji, za sada se doima da se radi o blažoj kliničkoj slici, no i dalje je febrilan i ostat će u OB Zabok – otkrila je liječnica.

Karantena za prijevoznike

Župan Kolar je dodao da su prvi slučaj očekivali već za vikend.

– Naše su službe procjenjivale da će se to dogoditi već tijekom vikenda, s obzirom na to da je bio ogroman priljev na našim graničnim prijelazima, vraćalo se na stotine naših ljudi koji su radili u inozemstvu, no, eto, jutros smo dobili obavijest da imamo prvog zaraženog. Stožer civilne zaštite nastavit će raditi kao i do sada, 24 sata na dan, u koordinaciji sa svim našim službama, za nas se nije dogodilo ništa novo, nastavljamo s preventivnim mjerama, s time da će danas Stožer donijeti odluku o mjerama koje smo najavili i jučer nakon sastanka kolegija načelnika i gradonačelnika, s nadom da će Nacionalni stožer prepoznati potrebu i zahtjeve regionalnih jedinica jer smatramo da mjere koje donosi Nacionalni stožer, moraju biti za područje čitave Republike Hrvatske – rekao je Kolar.
Javnosti se obratio i načelnik Stožera civilne zaštite KZŽ Anđelko Ferek – Jambrek.

– Na temelju sastanka koji smo jučer održali s gradonačelnicima i načelnicima, danas je donesena odluka koju ćemo predati Kriznom stožeru Republike Hrvatske. Tražimo suglasnost da iz preventivnih razloga privremeno ograničimo sve prostore koji su namijenjeni okupljanju većeg broja građana, što se odnosi na privremeno ograničenje trgovina s prehrambenim artiklima, s time da nismo predložili do kada jer smatramo da se treba konzultirati sa svima, zatim privremena obustava rada kina, muzeja, dvorana, frizerskih salona, izložbi, revija, sajmova, plesnih školi, disko klubova, kladionica, jednom riječju, svih javnih okupljanja. Također bih ovim putem zamolio i naše svećenike da smanje svete mise na minimum jer znamo da na mise dolaze najrizičnije skupine. Bilo bi dobro da pokušaju organizirati svete mise preko medija, televizije i radija. Također moram istaknuti da Stožer intenzivno radi na pripremi karantene za naše prijevoznika. Danas bi tako trebala profunkcionirati karantena u Hotelu Well u Tuheljskim Toplicama, kako bi se neometano mogao nastaviti prijevoz roba i usluga – najavio je Ferek – Jambrek.
Na pitanje o koliko se poduzeća i vozača radi, načelnik Stožera je rekao da je na području KZŽ preko tisuću voznih jedinica, a broj osoba koje će biti u karanteni, ovisi o broju istovara.

– To je zamišljeno na način da kada vozač iz bilo kojeg dijela Republike Hrvatske koji doveze robu na istovar u Krapinsko – zagorsku županiju, prespava u tom hotelu ukoliko se ne vraća isti dan, a isto tak i onaj vozač koji je u Hrvatsku došao iz inozemstva. Važno je pritom napomenuti da su vozači zdravi ljudi, mjerit će im se temperatura pri ulasku u Hrvatsku, kao i prilikom ulaska u hotel. Naime, iz preventivnih razloga, u slučaju da se pandemija proširi na veći broj stanovnika, mi moramo osigurati neometani protok roba jer ovisimo o uvozu hrane. Stoga, kao što je i bilo rečeno, vozači su ti koji su u ovom trenutku, uz liječnike, najpotrebniji Republici Hrvatskoj – rekao je Ferek – Jambrek, pojasnivši kako je smisao zaštititi vozače od obavezne dvotjedne samoizolacije. Na ovaj način, oni će biti u potpunosti zaštićeni od bilo kakvih kontakata, s obzirom na to da prilikom istovara i utovara robe ne smiju napuštati kabinu, a u Hotelu Well će im biti osigurane jednokrevetne sobe sa sanitarnim čvorom i prehrana.

Kršenje samoizolacije

Voditelj odjela epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Ivan Lipovac otkrio je kako su jutros obavijestili obitelj zaraženog mladića da mora biti u samoizolaciji idućih 14 dana.

Što se tiče kršenja samoizolacije, župan Kolar je rekao da je Ministarstvo unutarnjih poslova do sada zaprimilo 22 prijave, od čega su utvrđena dva kršenja samoizolacije te je policija to prijavila inspekciji, koja dalje pokreće postupak. Za ostale slučajeve su u tijeku izvidi, a župan je otkrio i kako su pojačane kontrole.

– Još jednom koristim priliku da upozorim građane da ozbiljno shvate samoizolaciju, prije svega zbog njihovog osobnog zdravlja i njihovih obitelji, zatim zbog njihovih prijatelja i susjeda. Kazne su rigorozne, od tri do osam tisuća kuna za prvo kršenje te kazna zatvora za drugo kršenje. Također bih poručio građanima da to što imamo prvog zaraženog na području županije, ne znači da moramo stvarati paniku, trebamo samo biti odgovorni, pridržavati se mjera, svakodnevno pratiti sredstva javnog informiranja i pridržavati se odredbi Stožera – zaključio je Kolar. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba